Akce byla pořádána na počest bývalého přírodního závodního okruhu, kde se jezdilo od roku 1952, proto i název akce Cena Prachovských skal. Start i cíl orientační jízdy byl v kempu u Rumcajse, který kdysi sloužil jako depo závodních strojů a v blízkosti byl i start a cíl závodů. V dopoledních hodinách proběhla v kempu výstava vozidel, kterou navštívili nejen zájemci z řad občanů Jičína, ale i turisté trávící dovolenou v blízkém okolí.

Na trasu vyjelo téměř 70 vozidel. Nejvíce byly zastoupeny tuzemské značky poválečné výroby, především všechny modelové řady vozů Škoda, např. Škoda 1102 Tudor 1951, Š 1200 1951, Škody Spartak, Octavia, Felicia, MB 1000, MB 100, včetně populárních kupé Š 110 R z konce 70. let. Tatru zastupoval p. Kuthan z Hradce Králové svým Tatraplánem z r. 1949, který nakonec za výborně renovované vozidlo obdržel i cenu elegance.

V původním dochovaném stavu soutěž absolvoval Jawa Minor II 1947, kdy i celá posádka, včetně dětí, byla dobově oblečena v nezbytném tesilu, dederonu a baretech. Vzadu nezůstali ani zástupci sportovních vozů z Velké Británie značek Triumph a MG různých provedení. Ameriku zastupoval Ford Mustang z r.1966. Vidět byly i Fiaty, Moskviče, velmi zachovalý Wartburg 1000 a Barkas Framo, Saab 96, zajímavý Citroen DS 20. V motocyklech opět dominovaly tuzemské značky. Jawa, především dvoutaktní 250 a 350, ale jízdu zdárně absolvovala i čtyřtaktní Jawa 500 OHC, ČZ a Tatran, ruská výroba byla zastoupena čtyřmi M 72 se sidecary.

Příjemným překvapením pro pořadatele byla kvalita vozidel. Téměř všechna vozidla byla ve vzorném stavu a naprosto splňovala požadavky na stav historického vozidla. Po dojezdu do cíle proběhlo vyhodnocení jednotlivců v kategoriích auto-moto do r.v. 1955 a auto-moto do r.v. 1980. Akce se velmi vydařila i díky hezkému počasí, které přálo otevřeným vozům a motocyklům, účastníci byli spokojeni a tím i pořadatelé z VCC Jičín.

Ve dnech 3.- 5. srpna 2012 dále pořádají jedno z nejhezčích setkání pro nejstarší historická vozidla, Loukotě a řemeny v Jičíně. Jedná se o pohodovou výletní jízdu vozidel do r.v. 1918 a motocyklů poháněných řemenem. Akce je známa i mimo hranice České republiky a je navštěvována stále rostoucím počtem zahraničních účastníků. V minulých ročnících tak byla možnost spatřit v jízdě nejen tuzemské, ale i evropské a světové motoristické unikáty, archaické motocykly, parní automobil i motorový kočár s rokem výroby 1898. Divácky atraktivní je již i první den setkání, kdy se jede noční jízda Jičínem za svitu acetylenových a petrolejových lamp.

Srdečně zvou pořadatelé, VCC Jičín. ⋌(vk)