ČSSD volilo bez šesti setin 32 procent voličů v kraji, a získala tak 18 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. ODS dala hlas necelá čtvrtina (24,33 procent) a na oranžové tak ztrácí pět mandátů.

Lídr sociálně demokratické kandidátky Lubomír Franc neskrýval během sobotního odpoledne nad průběžnými výsledky voleb svůj údiv. „Očekávali jsme zisk patnácti mandátů, je to ale o dva tři víc. Jsme překvapení,“ řekl s úsměvem v hlase Franc.

ČSSD má nyní v Královéhradeckém kraji otevřené možnosti, jak v zastupitelstvu sestavit vládu. Většinu si zajistí jednak v koalici s komunisty, tak i společně s lidoveckou Koalicí pro Královéhradecký kraj a SNK-ED. Jednou z možných variant je také velká koalice ČSSD s ODS.

Za příčinu svého fiaska označili občanští demokraté taktiku ČSSD. „Do krajských voleb zatahovali celostátní témata. Zrušení poplatků ve zdravotnictví totiž zabere na každého. Lépe se jim také podařilo zaktivizovat své voliče,“ uvedl dosavadní hejtman Pavel Bradík.

Jičínsko

Každý, s kým jsme včera mluvili, řekl jediné: To nikdo nečekal. Nikdo nečekal tak velké vítězství sociální demokracie a nikdo nevěřil v tak velkou účast voličů.

V našem okrese byla volební účast 30,58%. Letos, přes všechny spíše negativní prognózy, přišlo k volebním urnám 25 597 voličů, což je 40,31%. Jak potvrdila státní policie i městští strážníci, proběhly oba volební dny v poklidu a žádné extrémní jevy nebyly zaznamenány. Na hodiny strávené za stoly ve volebních místnostech si nestěžovali ani členové volebních komisí.

Asi je ještě brzy na důkladné analýzy volebních výsledků, ale porovnejme si rok 2004 a letošek. Občanská demokratická strana zaznamenala pokles z 40,32 % na 24,51%.

Česká strana sociálně demokratická obdržela před čtyřmi roky 12,69 % a letos v našem okrese zaznamenala 33,19 %. Nárůst o neuvěřitelných 20,50 procenta asi vysvětlí jen málokdo.

Volby, volby, volby…

Ptali jsme se obyčejných lidí na ulicích. „Volila jsem politickou stranu, o které jsem přesvědčena, že by mohla provést změny. Ne, preferenční hlasy jsem neuplatnila, protože ty kandidáty moc neznám a žádnou velkou osobnost jsem mezi nimi nezaznamenala,“ uvedla osmnáctiletá studentka, která letos poprvé volila. Podobný názor měla většina respondentů.

Na našem okrese výrazné politické osobnosti skutečně nemáme a lidé tedy přes politické strany hlasovali spíše pro změnu.

Víceméně stejné postavení v politickém spektru drží KSČM. Zatím co před čtyřmi roky ji volilo 17,41%, letos získala 15,06 %.

Nárůst zaznamenala Strana zelených, která z 2,4% poskočila na letošní 3,28%, což jí stejně neumožnilo získat mandát do krajského zastupitelstva. V této straně ale u nás zaznamenal velký úspěch Stanislav Penc. Ten totiž se svými 28,47% o více jak 20% předstihuje dalšího stranického kolegu na druhém místě, Martina Věcheta. Tak velký rozdíl mezi prvním a druhým místem u hlavních politických stran a seskupení jsme nezaznamenali.