První informace jsme získali od starosty Rudolfa Cogana. „Od prvého září nebudou v Nové Pace přípravné třídy. Je to fakt, z kterého nemám radost. Po deseti letech se uzavírá určitá epocha ve vzdělávací soustavě našeho města. Kolikrát bylo složité třídy ubránit, letos se nám to nepodařilo. Vedl jsem dialog s šéfkou krajské školní inspekce, předložili jsme si právní stanoviska, nakonec jsme se dohodli, že už jako město nebudeme o třídu usilovat.

Nicméně záměr rady je poskytnout skupině dětí, která to potřebuje, určitou formu přechodu mezi mateřskou školou a základní," slibuje Cogan, podle kterého jsou předškolní léta klíčová ve vzdělávání a mateřská škola je pro děti důležitější než univerzita.

Šéf odboru školství Bohuslav Benč nastiňuje možné řešení. „Zřejmě navýšíme kapacitu ve školkách nebo zřídíme speciální třídu předškolních dětí přímo v základních školách. V Husitské škole už funguje třída předškoláků Motýlek, která má i své sociální zázemí. Tady bychom posílili o jednu třídu. V Komenského ulici uvažujeme o stavebních úpravách a stejném kroku. Vše se rozhodne až po zápisech do mateřských škol," lavíruje Benč.

„Mrzí nás to, byla to velice prospěšná věc. Všem dětem, které prošly přípravnou třídou, to velice prospělo, ocenili to i rodiče," říká ředitel Základní školy v Komenského ulici Milan Schlögl. Ten bude nucen hledat náplň pro učitelku, která v přípravné třídě vyučuje.

„Přípravné třídy nepovolil kraj, neboť školy nesplnily podmínky, stanovené zákonem a krajským úřadem. Především jsme nenaplnili počet dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí," uvádí pravý důvod Schlögl. Ředitel Zdeněk Burkert dává průchod emocím. „Nechápeme to, rozhořčeny jsou i maminky. Proč se uzavírá projekt, který byl viditelně devět let přínosný a i sám ministr školství prohlásil, že přípravné třídy mají být dostupné pro všechny? Přesto je v kraji síla, která jde proti tomuto proudu," hněvá se Burkert.

Stanovisko, že přípravná třída je především pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, je podle něho diskriminační. „Školský zákon jasně uvádí, že všichni jsou si rovni," upozorňuje Burkert.

Nyní je podle něho důležité, aby vládní poslanci za podpory opozice urychleně schválili novelu školského zákona, která umožní přípravu předškoláků v přípravných třídách pro všechny děti, které to potřebují.

Přípravné třídy připravují předškoláky na školní docházku i na samotné prostředí školy. Maximální počet žáků ve třídě je patnáct, učitelé se tak mohou věnovat dětem individuálně.