Setkání jsou nachystaná ve více než 80 městech republiky, přidají se také lidé v osmi městech Královéhradeckého kraje. V plánu nejsou klasické davové demonstrace, ale spíš přátelské mítinky. „Místo řečníků a našlapaného programu se tentokrát chystá poklidné, milé a otevřené piknikové setkání,“ avizují například organizátoři v Hradci Králové. Na náměstí Osvoboditelů sezvali na 18. hodinu lidi k akci Bez tanků - svobodně venku. „Přijďte radostně naladěni, s něčím dobrým v košíčku, abyste mohli dát ochutnat svým přátelům a známým nebo i těm zcela neznámým, s kterými setkáte,“ vyzývají.

I Trutnov po sérii demonstrací na náměstí zve spíš na piknik v městském parku. „Chceme poklidně připomenout události let minulých, navodit atmosféru pospolitosti a předání informací lidí, kteří se těch událostí zúčastnili,“ říká pořadatelka Michaela Sedláčková.

Společně by se tak v 18 hodin mohli na jednom místě setkat kritici Andreje Babiše a Miloše Zemana, s pamětníky počátků sovětské okupace ze srpna 1968, a i méně známých událostí z 21. srpna 1969, kdy byly mohutné občanské protesty brutálně rozehnány policií, armádou a Lidovými milicemi. A nejen v Trutnově.

Vodní kanál Alba.
Vodu do krajiny opět vrátí Alba

Tak k trochu jinému setkání dojde v krkonošském Vrchlabí. Už loni tam na výročí invaze upozornilo 50 papírových tanků před tamním zámkem. Letošní mítink má název Češi proti Čechům a začne v 17.30 na náměstí. „Zkusíme se co nejvíce přiblížit době roku 1968 a 1969. Hlavním tématem bude právě rok 1969. Až do úterního večera ale nic neprozradíme. Jako při okupaci,“ naznačují pořadatelé. Součástí budou i projevy a hudební vystoupení.

V Lomnici nad Popelkou na Jičínsku se připomínka srpnových událostí a jejich vlivu na současnou politickou situaci uskuteční formou besedy v Tylově divadle. Účast přislíbili pražští umělci Milena Steinmasslová, Jiří Maryško a Otakar Brousek. Občané se ale sejdou už v 17 hodin na náměstí před muzeem. Připomenou si srpnové události a především 137 obětí okupace a dalších 5 zemřelých ze srpna 1969. S látkovými transparenty se jmény obětí se procesí vydá městem k Tyršovu parku, kde bude instalace k vidění do setmění, symbolizující tak nastávající dobu normalizace.

Milion chvilek připomíná 21. srpen 1969 záměrně. Protestující lidi tehdy nerozháněli okupanti, ale příslušníci domácích bezpečnostních složek. Tedy Češi stáli proti Čechům. „Desítky až stovky lidí byly zraněny. Pět mladých lidí bylo zastřeleno. Nikdo z pachatelů se ani po revoluci 1989 nedostal k soudu. Oběti ani pozůstalí nikdy ne- byli odškodněni,“ tvrdí organizátoři dnešní akce. Podle nich i nyní stojí Češi proti Čechům, kvůli politice.

Iniciativa už pořádala sérii demonstrací, ta poslední je zatím největší po roce 1989.

Festival Hip Hop camp 2019 na hradeckém letišti
Hip Hop Kemp se má přestěhovat

KDY A KDE

Hradec Králové od 18.00, nám. Osvoboditelů
Všestary od 18.00, park za kostelem

Trutnov od 18.00, městský park
Dvůr Králové od 18.00, náměstí TGM
Vrchlabí od 17.30, náměstí TGM

Jaroměř od 19.00, Masarykovy sady
Červený Kostelec od 19.00, památník obětem komunismu před sokolovnou

Lomnice nad Popelkou od 19.00, v Tylově divadle