Rekonstrukce zdravotnického střediska už byla zahájena (kamenické práce na soklu), budova navíc dostane nová okna, dveře, fasádu i novou střechu z pálených tašek. Kamenické práce budou stát 360 tisíc, výměna krytiny přijde na 1,4 milionu a zateplení objektu na osm milionů korun. Na akci získala Sobotka dotaci téměř pět milionů z operačního programu Státního fondu životního prostředí. Zahájena bude 25. května s říjnovým termínem dodání díla.

Provoz lékařských ordinací bude sice omezen, a to postupně přibližně vždy na týden. Harmonogram stanoví po dohodě s lékaři radnice a občané budou o změnách podle starosty Jenčka včas informováni. „Zatéká nám do ordinace, okna nejdou zavřít, výměna je potřebná a jsme za ni rádi. Na druhé straně nám zkomplikuje provoz, ještě nevíme, v jakých náhradních prostorách budeme ordinovat," říká sestra Miroslava Horáková.

„Protože stavba už není v památkové zóně, měli jsme po technické stránce volnou ruku, přesto bychom chtěli této budově vrátit původní ráz. To znamená, že se obnoví původní tektonika i barevné řešení fasády v několika odstínech zelené," pokračuje starosta.

Změny čekají i protější starou budovu základní školy. Ta byla sice opravována v letech 1999 – 2000, ale okna má asi padesát let stará. V novém stavu budou velkým oknům jižní fasády navráceno původní členění ve tvaru T.

„Podívejte se na ty zkřivené rámy, navíc okna už vůbec netěsní a když prší, dovnitř zatéká," upozorňuje nás na nedostatky zdejší školník.

Ve staré budově tak vymění všech 136 oken. Současně bude provedeno i zateplení podlahy půdy. Předpokládaná cena díla je kolem 2,5 – 2,8 mil Kč (výběr dodavatele bude proveden v příštím týdnu). Výuka nebude nijak narušena. Dodavatel zahájí práce 22. června a první týden v srpnu má být hotovo.

Náhradní tašky, které jsou v záloze na půdě zdravotnického střediska, chce radnice využít pře rekonstrukci staré márnice na hřbitově. Ta už sice neslouží svému účelu, ale využita bude jako sklad nářadí. „Ubouráme nezdařilou přístavbu a původní stavbu opravíme včetně nové střechy. Část prací provedeme vlastními silami," říká k renovaci L. Jenček.

Úprav se dočkají i plochy mezi budovami domu s pečovatelskou službou. Půjde o zpevnění povrchů, aby k objektům mohla zajet sanita. 

Výhledově se počítá se zahradními úpravami okolí včetně vybudování zahradní pergoly pro potřeby uživatelů DPS. Letošní úpravy si vyžádají téměř půl milionu.

„Objekt není v nejlepším stavu. Jsou tu výrazné vady v podlahových vrstvách balkónů, zdevastované jsou zimní zahrady, trpí okna, vzduté jsou i fasády. Takže do budoucna tu musíme počítat s každoročními investicemi. Navíc ve vybavení koupelen převažují vany, což není pro toto zařízení zrovna ideální. Proto počítáme i s úpravami koupelen s cílem převrátit poměr vana a sprchových koutů do obráceného stavu než je nyní, abychom tak vyhověli zjištěné reálné potřebě mezi nájemníky," konstatuje Lubor Jenček.

Nové fasády se dočká severní a část východní strany domu č. 6 v centru města. „Zredukovali jsme rozsah fasádních prací na tomto objektu pouze na severní klasicistní část objektu. Tím se nám po domluvě s ministerstvem kultury podaří v rámci programu regenerace zařadit opravu Mariánského sloupu na náměstí," přibližuje další záměr starosta.

Oživení objektů
Dům č. 6 je majetkem města stejně jako celá jižní fronta náměstí. Jeho vnější úpravy si vyžádají ještě minimálně jednu sezonu a následně bude nutné provést vnitřní opravy, kde už finance z ministerstva kultury nebudou tak dosažitelné jako na venkovní renovaci. „Nicméně je nutné těmto památkovým objektům vrátit život v podobě plného využití těchto prostor.

V případě čp. 6 se bude jednat zřejmě o byty.Z ministerstva kultury má město Sobotka pro letošek příslib dotace v rámci programu regenerace památek ve výši 565 tisíc korun. Minimálně tu samou částku musíme přiložit v rámci uznatelných nákladů," dodává Lubor Jenček.