Starosta Jiří Liška i místostarosta Petr Hamáček však o závazku nehovoří. Opatření označují za přípravu a jeho hlavním důvodem jsou prý výjimečné dotační možnosti, které se pro město otevřely a které by bylo chybou nevyužít. V soupisu investic na rok tak svítí suma 86,5 milionu korun, město však v ideálním případě může získat dalších 39,6 milionů z dotací.

„Může se zdát, že budoucí zastupitelstvo zavazujeme velkými investičními akcemi. Mám za to, že bude dobré, když naši nástupci budou mít připravené podklady," řekl Jiří Liška. Navíc podotkl, že výběrová řízení jsou časově náročná, a kdyby budoucí vedení města rozjelo investice od základu, v příštím roce by se v Jičíně mnoho nepostavilo. A také připomněl, že řada současných zastupitelů chce kandidovat a lze očekávat i zvolení některých z nich.

„Ať se na to díváme jakkoliv, připomínám, že všechny naplánované akce jsou potřebné. Byla by škoda nevyužít dotace," dodal Petr Hamáček.

Zastupitelé s plánem rady souhlasili. V soupisu najdeme rekonstrukci strojovny zimního stadionu, rekonstrukci školičky u Základní školy Husova, kompletní přestavbu domu v Soudné pro Apropo, regenerace sídliště Husova, zateplení ZŠ Železnická, MŠ Máj i MŠ Fügnerova a další. Ne všechny akce jsou jisté. Například likvidace nákladového nádraží při posledním veřejném zasedání narazila. Do plánu se také přelilo několik akcí z letoška, například výstavba MŠ Větrov a rekonstrukce šaten v areálu.

„Všechna čísla jsou obrovsky nepřesná, řada z nich je před výběrovým řízením. Seznam třeba nezohledňuje ani cenu výkupu pozemků," uvedl tajemník městského úřadu Peter Bareš.