Dana Kozáková z Klubu zdraví, který akci pořádá, nám už dnes poradí, jak správně připravit luštěniny, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin. Mají vysoký obsah vlákniny, obzvlášť ty neloupané.

Díky nízkému obsahu tuku mají  luštěniny i nízkou energetickou hodnotu. Jsou zdravé, ale mohou nám způsobit nadýmání a proto je důležitá správná příprava.

Jak na to? Luštěniny namáčíme 8 až 10 hodin,vodu slijeme, propláchneme a dáme vařit v nové vodě. Přidáme cibuli s napíchanými  hřebíčky a bobkový list. Můžeme vložit i kousek mořské řasy.

Důležité je, abychom luštěniny vařili  prvních 5 minut bez pokličky, aby lektiny mohly odejít s párou. Přiklopíme a vaříme na mírném ohni do změknutí. Lidem, kteří  mají  velké problémy s nadýmáním, doporučuji červenou čočku.

Je velmi chutná, nemusí se namáčet a vaří se jen 15 minut. Můžeme ji připravit jako kaši, pomazánku nebo ji kombinovat s rýží a těstovinami.Výborná je polévka z červené čočky,tak přidávám zdravý recept a přeji dobrou chuť.

Osmahneme cibulku, přilijeme jeden litr vroucí vody a nasypeme  pět vrchovatých lžic červené čočky. Přidáme koření do polévky a trochu soli.Vaříme asi 10 až 12 minut.Odstavíme a nastrouháme uzený sýr tofu. Pak už můžete zasednout k plnému talíři.   (dk)