Zvíře, jenž máme doma, pro nás mnohdy znamená více než jen užitečný pomocník, který loví myši nebo střeží naše obydlí. Je to právoplatný člen rodiny, jenž spí v posteli, jí s námi u stolu a kupujeme mu to nejlepší, co je na trhu. Obléknout psa podle nejnovějších trendů nebo mu například dopřát masáž se pomalu stává běžnou záležitostí.

Bohužel naši zvířecí kamarádi tu s námi stráví pouze krátkou část našeho života a nastane chvíle, kdy bude nutné říct sbohem. Marcel Doubrava z Jičínska se proto rozhodl otevřít obchod, ve kterém lidé seženou cenově dostupné rakve, aby svého kamaráda mohli důstojně pohřbít.

„Zhruba před rokem jsem byl na návštěvě u kamarádky ve Švýcarsku. V té době jí umřel pejsek a já jsem viděl, jak ho pohřbívala. Začal jsem se tedy o tento obor zajímat a zjistil jsem, že u nás jsou k dostání pouze drahé rakve. No a tak mě napadlo vyrábět je z kartonu," popisuje začátky Doubrava.


Marcel Doubrava proto oslovil svého kamaráda, který se pohybuje v oboru kartonu a společně vytvořili první papírovou rakev a rozjeli unikátní projekt, který v České republice nemá obdobu. „Vše jsme si vymysleli sami. Zrekonstruovali jsme rakvičky, odzkoušeli je, zahájili výrobu, na kterou jsme si nechali zhotovit speciální tiskové a výsekové stroje. Postupně jsme rakve dovedli k dokonalosti a finální produkt vyšel na trh letos v březnu," popisuje nelehké začátky Doubrava, který spolupracuje i se zvířecími krematorii, hřbitovy a veterinárními ordinacemi.

Služba se netýká jen pejsků a kočiček. „Samozřejmě jsme při výrobě mysleli i na jiná zvířata, pro které máme speciální malé rakvičky. Už jsme pohřbívali například morče, papouška nebo hada," představuje své služby Doubrava a dodává, že se nespecializují na velká zvířata jako například koně.

A jak na novou službu reagují lidé? „Byli jsme na veletrhu veterinářů, kde jsme naše výrobky představovali, tam jsme měli docela pozitivní ohlasy. Ale na veletrhu pro zvířata v Praze, kde byla velká návštěvnost lidí, na nás koukali a ťukali si na čelo. Všude okolo byly stánky s oblečkama pro pejsky, s granulemi, obojky a podobnými věcmi, a mezi tím my. Musím uznat, že já sám jsem si v tom okamžiku připadal jako blázen," vypráví Doubrava.

„Jde mi hlavně o to, aby když zvířátko zemře, tak ho majitel mohl důstojně pohřbít. Ve Švýcarsku jsem měl možnost zhlédnout s jakou úctou a respektem zachází s mrtvým pejskem, což se u nás ještě moc nevidí. Tady se vloží do igelitu případně hadru nebo se nechá převést na kafilérii. Myslím si, že si zvířátko, které je nám věrným partnerem, zaslouží víc," zakončuje Marcel Doubrava.