Právě stárnoucím lidem, kterým s přibývajícími roky ubývá sil, zhoršují se jejich pohybové schopnosti, a kteří se potýkají se zdravotními problémy, lze koupit mnoho užitečných věcí, které zvýší jejich soběstačnost tím, že jim pomohou zvládat běžné denní činnosti, jako je oblékání, osobní hygiena, či příprava a konzumace jídla.

Jedná se o různé ergonomické pomůcky, které svým tvarem a funkcemi odpovídají konkrétním pohybovým možnostem člověka, případně rozměrům jeho těla.

I vašim blízkým se může stát, že již nemají tak pevný stisk, třesou se jim ruce, a kvůli problémům s klouby již nemají takový rozsah pohybu jako dříve. Značnou část pomůcek, které denně používají, by tedy potřebovali prodloužit, zesílit, ohnout, opatřit protiskluzovým povrchem či jinak upravit. Například při práci v kuchyni již nejsou schopni pevně uchopit krájecí nůž, při pití se kvůli třesoucím se rukou často nechtěně polijí a bezpečně otevřít konzervu či zavařovací sklenici je pro ně náročný úkol.

Správná volba
Určitě tak nic nezkazíte, když jim pořídíte například hrnek s pítkem, misku s vyvýšeným krajem a protiskluzovou přísavkou, anebo ergonomicky nastavitelné příbory, jejichž kovovou část lze zahnout do libovolné polohy a jsou proto vhodné pro osoby s omezenou hybností zápěstí a prstů. Dovybavit kuchyň lze také držákem na vyndávání horkých talířů z mikrovlnné trouby či protiskluzovými podložkami a prkénky se zarážkami, které usnadňují krájení potravin.

Mnoho dalších úkonů vykonáváme všichni každý den při osobní hygieně a i ty je možné vašim blízkým ulehčit pomocí pomůcek, jako jsou: hřeben, kartáček či mycí houba s prodlouženým úchopem či různé typy vaniček pro zafixování hlavy při jejím mytí. Obléknout si ponožky či nazout boty, jsou další činnosti, které většina z nás vykonává naprosto automaticky, avšak pro starší osoby již mohou představovat nadlidský výkon.

Radost by tak určitě někomu udělal dárek v podobě navlékače ponožek, díky kterému si je dotyčný navlékne i bez ohýbání či elastické samozavazovací tkaničky, které stáhnou botu bez nutnosti udělat „nenáviděnou" kličku a se kterými se již nestane to, aby vaši blízcí chodili s rozvázanými botami.
Z dalších pomůcek lze zmínit podavače předmětů, držáky na neustále padající hole a berle či polohovací polštáře, které slouží jako prevence vzniku proleženin, dechových a dalších komplikací (podrobně jsme je popisovali ve dvou listopadových vydáních této rubriky). Neboť na pořízení většiny zmíněných „pomocníků" zdravotní pojišťovny nepřispívají, představují opravdu vhodný vánoční dárek.

Seženete je jak v prodejnách, tak v půjčovnách kompenzačních a zdravotnických pomůcek. Zamyslete se tedy před Vánoci nad tím, co vaši blízcí opravdu potřebují, pěkným dárkem může být nakonec i obyčejná taška na kolečkách.   Život bez bariér,o.s. Nová Paka