Nachystat mazance a beránky už zvládli budoucí pekaři ze Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace. Na Velikonoce připravili 300 kusů biskupských beránků a 250 tvarohových, téměř pět set velkých mazanců a 140 malých. „Nemáme kapacitu, nestačíme, většinou pečeme jen pro naše zaměstnance, pro děti a sponzory," upozorňuje nás pekařský mistr. Cukráři se opět soustředili na výrobu žlutých a hnědých kuřátek (na snímcích v galerii).

Základní suroviny
Nejen na barvené kraslice, ale také na přípravu jarních pochoutek budeme potřebovat vajíčka. Trh je letos zabezpečen dostatečně a zásoby mají i v podniku Mave Soběraz. Z obchodního oddělení nám Markéta Míková řekla: „Vajíčka jsou k dostání pouze hnědá, zákazníci si je mohou koupit od počtu 10 kusů, v případě přání dostanou i 5 kusů. Podniková prodejna se nachází v areálu závodu. Otevírací doba je od pondělí do pátku od 7 do 13 hodin."

Pánové, nezapomeňte na pomlázku. Když ji nezvládnete uplést, tak musíte do obchodu. V jičínském Lidlu pořídíte 40 cm dlouhou za 16,90, 90 cm za 24,90 Kč. V Kauflandu prodávají pomlázky z vrbičky: 100 cm 39,90 a 80 cm za 29,90 Kč.

O zvyklostech s Mílou Bařinou:Koled na Velikonoce bylo mnoho, já připomínám jednu pěknou a méně známou, která byla zaznamenána tuším ve Staré Pace:
„Já jdu na pomlázku,
nohy bosí mám.
Posaďte mě na lavici,
ať je zvohřejvám.
Pomlázky mi dejte,
nic se mi nesmějte
ať jdu zas jinam".
Nezapomeňte si vzít kousek z vajíčka a snězte ho na Boží hod velikonoční, kdy byly svěceny mazance, beránci a vejce. Ten den se nevařilo maso, aby se dařilo dobytku, ale jedí se již svěcená jídla z mouky a vajec (to pomohlo útrobám proti náhlému přechodu na masitou stravu po půstu). Na stole musela být červeně barvená vejce – vejce se rozdělilo a každý z něj snědl kousek. Bylo to pro soudržnost v rodině a pomáhalo to prý proti bloudění – každý zbloudilý si vzpomněl na domov a našel správnou cestu. Snad přestaneme bloudit a vzpomeneme si na to, co je láska a úcta člověka k člověku.   Miloslav Bařina, Nová Paka 

Doporučujeme!
A nakonec ještě osvědčený recept na velikonoční hlavičku.
Potřebujete 400 g uzeného masa, 300 g libového vepřového nebo králičího masa, 5 starších housek, misku sekaných kopřiv, petrželky a pažitky, muškátový květ, pepř, sůl, 5 vajec, 100 ml mléka, tuk na vymazání pekáče a 30 g másla.

Kopřivy spařte vroucí vodou. Uvařte maso, každé zvlášť. Nakrájejte na kostičky housky a zvlhčete je vývarem z masa. Přidejte drobně nasekané maso, misku sekaných spařených kopřiv, petrželky a pažitky. Okořeňte muškátovým květem, pepřem a promíchejte. Zalijte vejci rozkvedlanými s mlékem a špetkou soli. Promíchejte a nechte 10 minut stát, pak zvolna upečte.

Kam o jarních svátcích?Zámecká zahrada v Jičíně ožije kuličkovým turnajem s Albrechtem z Valdštejna a Velikonočními trhy v sobotu 30. března. Od půl desáté dopoledne se malí i odrostlejší zájemci mohou zúčastnit „lítého klání" o dukáty přímo z rukou vévody. To ovšem není zdaleka všechno. Jičínský park nabídne návštěvníkům také dobový řemeslný trh. Nebude chybět ani bohaté občerstvení a hudební doprovod.
Pohádkové Velikonoce chystají tentokráte ve Starých Hradech, a to od soboty 30. března do pondělí 1. dubna.
V Kopidlně se uskuteční Hledání velikonočních vajíček. Akce začíná 31. března ve 14 hodin na hřišti u sokolovny.