Kdo je nejstarším a kdo naopak nejmladším volebním kandidátem? V Jičíně je největším životním matadorem Adolf Zrůst (82 let) z hnutí Jičín pro kulturu a Strana Práv Občanů. Naopak nejmladším uchazečem o zastupitelský post je Lukáš Chynoranský (20 let). Shodou náhod kandiduje za stejné hnutí. V Nové Pace není rozptyl mezi nejstarším a nejmladším o moc menší. Kandidát nejvíce protřelý životem se jmenuje Josef Kotyk (76 let) z Komunistické strany Čech a Moravy, největším mladíkem je Petr Hoška z Koalice TOP 09 a Strana svobodných občanů. Nejstarší kandidát v Hořicích je rovněž z KSČM. Je jím Miloslav Taneček (78 let). Nejmladší uchazeč je ze Strany svobodných občanů. Jde o Jana Folprechta (23 let). V Lázních Bělohradu je věkový rozptyl největší. Kandiduje zde Miroslav Kořínek (83 let) za Komunistickou stranu Čech a Moravy, ale také Petr Hoška (19 let) z Koalice TOP 09 a Strany svobodných občanů. O prvenství nejstaršího kandidáta se v Sobotce dělí Marie Košelková a Marie Sekerová. Obě jsou z KDU-ČSL a mají 73 let. Naopak mladé zde reprezentuje Jan Ajchler (20 let) z Občanské demokratické strany a nezávislí.

Celokrajsky je nejstarším kandidujícím již zmíněný Miroslav Kořínek z Lázní Bělohradu. O opačné prvenství se dělí osmnáctiletí studenti Pavlína Munzarová ze Starých Smrkovic a Martin Rachota z Bílska u Hořic.

Věkový průměr je v Jičíně 49,5 let, o voličské hlasy se zde uchází celkem 153 mužů a 57 žen. V Nové Pace má hypotetický průměrný kandidát 49,05 let a voliči zde budou vybírat ze 107 mužů a 45 žen. V Hořicích je věkový průměr 48,07 let a zastoupení žen je zde v poměru k mužům o něco vyšší než v ostatních městech. Žen zde celkem kandiduje 61, mužů 91. Průměr věků kandidujících v Lázních Bělohradu je 49,13 let, žen jde do voleb 38, mužů 74. V Sobotce zřejmě táhnou mladší kandidáti, v průměru jim je 45,07 let. Do klání vstupuje 53 mužů a 22 žen.

V případě dvou nejlidnatějších měst regionu, tedy Jičína a Nové Paky, jsme se zajímali o to, kolik současných zastupitelů usiluje o znovuzvolení. Zájem o setrvání v zastupitelských křeslech je očividně obrovský. Z jednadvacetičlenného zastupitelstva města Jičína se pouze Jiří Liška (současný starosta) nebude ucházet o hlasy voličů. Ostatní na kandidátkách figurují, byť někteří jsou na spodních pozicích a spíše své soukmenovce podporují. V Nové Pace je situace obdobná. Zastupitelstvo má dvacet jedna hlav, z toho 19 jich chce v řízení města pokračovat. Do voleb zde nejdou Jaroslav Nožička a Josef Tůma.

Největší počet kandidátů v jičínském regionu je z místních sdružení. Tato hnutí obvykle nesou různá jména, každopádně v našem okolí je více než 42 procent, tedy celkem 912, uchazečů z těchto uskupení. Dalších více než 16 procent představují aspiranti, kteří se označují jako nezávislí. V přepočtu jich je 351. Teprve na třetím místě, a to ještě s výrazným odskokem, je tradiční politická strana. Je jí Česká strana sociálně demokratická, která kontroluje zhruba 5,7 procent (tj. 123) kandidujících občanů. Za ní je Komunistická strana Čech a Moravy ze 4 procenty (tj. 87). Následují Starostové a nezávislí se 3,33 procenty, a tudíž celkem 72 jmény. Na šesté pozici je Občanská demokratická strana jako další stálice politických klání. Pod její hlavičkou jde do voleb 3,23 procent kandidátů, což odpovídá sedmdesáti lidem. Hnutí ANO 2011 a Volba pro město jsou počtem aspirantů zhruba vyrovnané, za první jde do voleb 66 lidí, za druhé jmenované 63. Politických stran a hnutí najdeme v Jičíně více než dvacet. Šanci uspět u voličů mají i ta nejméně početná, a to jsou Úsvit přímé demokracie a Strana svobodných občanů.

Za Jičín jsou Petr Kebus, Martin Puš a Josef Dvořák zastupiteli v Královéhradeckém kraji. Opět však kandidují na jičínské zastupitele. V Nové Pace to samé platí i o Rudolfu Coganovi, v Lázních Bělohradu zase o Pavlu Šubrovi. V obci Holovousy znovu kandiduje Martina Berdychová, která je nyní starostkou, krajskou zastupitelkou a poslankyní Parlamentu ČR.    (jir, kre)