Start je od 6 do 10 hodin na Valdštejnově náměstí. Akce je zahájením jarní turistické sezony. Pro zdatné turisty jsou připraveny trasy 15, 24, 33, 40 a 50 km, pro děti to je putování za Rumcajsem, Mankou a Cipískem (8 km, 5 km a 3 km). Na dětských výšlapech navíc manželé Lhotákovi ve spolupráci se sdružením Lodžie přichystali ve Valdštejnské lodžii dílnu, kde si mohou zájemci vyrobit papírové větrníky. Na Čeřovce u skautského srubu zase děti vyzkouší svoji sportovní zdatnost.

Pokud by se chtěl někdo Českým rájem kochat na kole, má možnost absolvovat trasy o délce 13, 28, 47 a 60 km. Tradiční pochod, jehož historie začala v roce 1966, byl o cyklistické etapy rozšířen až v roce 2001. Každý účastník na startu zaplatí startovné 20 Kč (pro trasu 50 km – 30 Kč) a musí svou trasu projít několika kontrolami. Pokud vše zvládne včetně kontrol do 18 hodin, obdrží diplom s motivem Rumcajse a malé občerstvení.

Veškeré propozice a mapku trasy najdete na webových stránkách města www.mujicin.cz a klubu Českých turistů na http://www.kctjicin.cz/pochod-za-rumcajsem.html