Společně jsme opět rozsvítili světélko naděje všem těm, kteří jsou různými způsoby persekuováni za své názory. Někdo je vězněn, jiný je vyhnán na existenční okraj společnosti…

Jde o největší lidskoprávní celosvětovou akci, na které jste se vy i my podíleli spolu s Amnesty International. Maraton psaní dopisů stále probíhá na různých místech po celém světě. Dopisy se po odeslání objeví na stolech prezidentů, guvernérů, úředníků, aby je požádaly změnit rozhodnutí jednotlivých „příběhů bezpráví".

Maraton psaní dopisů v hořické ZŠ Na Habru.A jak říká sama Amnesty International: „Maraton psaní dopisů ztělesňuje to, o co v Amnesty International jde především – jednotlivci pomáhají dalším jednotlivcům, ať jsou kdekoliv. Jedná se o unikátní a mimořádnou událost, která sdružuje miliony lidí ve snaze zajistit spravedlnost pro všechny po celém světě. Kampaň je významnou demonstrací síly pokojného protestu. Jediný hlas může být umlčen, ne však tisíce, které znějí společně ve stejný čas".

Amnesty International má v současné době 3,2 milionu členů a sympatizantů ve více než 150 zemích a regionech. Mezi její hlavní cíle patří propuštění vězňů svědomí a spravedlivé soudy pro všechny, zrušení trestu smrti a zastavení mučení, ochrana civilistů v ozbrojených konfliktech, odstranění diskriminace a boj proti chudobě, zajištění práv uprchlíků a migrantů. Na svůj výzkum stavu lidských práv nepřijímá prostředky od vlád a uplatňuje přísná pravidla pro přijímání finančních darů.

Proto děkujeme všem těm, kteří se zastavili a našli si čas v této adventní době usebrání a neuzavřeli se a přišli nám pomoci změnit tak společně „příběhy bezpráví" spolu s touto lidskoprávní organizací např. v Číně, USA, Kazachstánu, Norsku, Ukrajině, Saudské Arábii, ale i jinde ve světě. Bylo nás přes dvě stě. A že to má smysl, je patrné; vždyť díky dopisům v minulém roce jsme spolu s ostatními ovlivnili některé případy vězněných nebo pronásledovaných aktivistů. Byl jim snížen trest nebo byli dokonce propuštěni.

Dnes jste psali vy za ně, aby snad zítra nemuseli psát oni za vás. Ještě jednou velký dík žákům, studentům, veřejnosti a pokojný advent.   Ivo Chocholáč