Za tenhle luxus si ale zaplatíme. Na Jičínsku zajišťuje dodávky vody pro 124 obcí a jejich části Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín. Funguje od roku 1994 a vodou zásobuje 61 145 obyvatel. Vodohospodáři za kubík vody v dnešní době účtují 38,74 korun, což není žádná láce. Vzhledem k plánovaným investicím nemůžeme bohužel ani počítat s tím, že cena půjde dolů.

Pro porovnání v roce 2002 odběratelé zaplatili za metr krychlový 21,44 korun, o osm let později 34,96 a v roce 2013 se cena stabilizovala na 38,74. Některé obce se ale nadvládě této společnosti brání a vodovody si kvůli vysoké ceně provozují samy.

Příkladem je Ostroměř, kde lidé platí za kubík vody 25 korun. „Vodovod nám renovovala firma Stavoka Kosice, která také zajišťuje provoz. Zůstaneme u ní, protože máme vodu skoro o polovinu lacinější než v Jičíně,“ poukazuje starosta Jiří Stýblo. Obec Ostroměř už také rozšířila vodovod do Domoslavic, Sylvárova Újezdu a stavět se bude i ve Smrkovicích.

LEVNÁ VODA TEČE V DĚTENICÍCH

Svůj vodovod provozuje také obec Dětenice. Je jednou z mála v regionu, která je vlastníkem i provozovatelem jak vodovodního řadu, tak kanalizační sítě.

Vodné tu lidé platí 20 korun včetně DPH a stočné 33 korun za kubík odvedené vody. „Výhody jsou jednoznačné. S nárůstem ceny vody nepočítáme. Jedině mírně navýšíme cenu stočného,“ říká starosta Radomír Vališka. Dětenický vodovod zásobuje tři obce. „Vodu od nás budou brát zřejmě i sousední Rokytňany, kde chystají výstavbu řadu. Projekt už mají dokončen,“ upozorňuje na dalšího odběratele levné vody starosta Radomír Vališka.

NEBOJÍ SE PODNIKAT, UŠETŘÍ!

V nedalekých Bačalkách si rovněž vodovodní řad provozuje obec, i když cena vody je 35 korun.

„Drahý je výtlak, rozbory a máme i malý odběr,“ komentuje částku starostka Pavlína Kaprasová. Vodovod obec převzala po bývalém JZD a v roce 2008 do jeho rekonstrukce vložila 13 milionů.

KAM VODA V POTRUBÍ NEDORAZILA

Ale i v jednadvacátém století najdeme místa na mapě regionu, kam voda v potrubí ještě nedorazila. Třeba v Chotči, kde žije 203 obyvatel, jsou lidé závislí na vlastních studnách.

Podle starosty Ladislava Groha jsou tu zdroje vydatné a většina obyvatel o společný řad nemá zájem. „Potvrdilo nám to dotazníkové šetření,“ konstatuje Groh. Výhledově je vodovod v plánu, ale zatím není tématem dne.

VYSCHLY STUDNY

Rizika pro odběratele vody ze studní mohou přinést suchá léta. Například v části obce Robousy u Jičína byli lidé, zásobovaní z vlastních studní, v létě 2015 bez vody. Jičín ji sem transportoval v cisternách. Vzpomíná na to i zastupitel této městské části Jičína František Svoboda.

„Problémy s nedostatkem vody tu byly dlouhodobě. Ale po tropickém létě to bylo ještě horší,“ uvedl muž, který se vodu pokoušel zajistit ze všech dostupných zdrojů.

Problémy měli i Hubálovští, kde rovněž vodovodní řad chybí. Na vlastních studnách jsou závislí například obyvatelé části Stavu. Tady se obec rozhodla výhledově posílit zásobování napojením na stávající vodovod. Pod Kumburkem je vody dlouhodobě málo. „Letos zahájíme propojení vodovodů Úbislavice a Krsmol na vodovod z Nové Paky, což by mělo pomoci se zásobením tamních obyvatel, protože zde jsou velmi slabé zdroje,“ uvádí mluvčí vodohospodářů Magdaléna Doležalová.

Více o tématu "cena vody" najdete ve čtvrteční (15. února) tištěné veri Jičínského deníku..