V roce 1998 jsem od života dostal velkou ránu v podobě poranění míchy a následného doživotního postižení. Dostal jsem však také sílu se se svým osudem poprat a inspiraci, která mi pomohla najít tu správnou cestu. Svoji energii jsem se rozhodl využít pro pomoc ostatním a v roce 2004 jsem spolu s manželkou a přáteli založil občanské sdružení Život bez bariér, které pomáhá zdravotně postiženým a seniorům vyrovnat se s jejich situací a najít tu správnou cestu životem. Na to, co se nám za dobu existence sdružení podařilo dosáhnout, jsem hrdý. Práce pro ostatní dala mému životu nový rozměr.

Jsem velmi rád, že v naší společnosti existují lidé, jako je pan Janeček, kteří nejsou vůči osudu ostatních lhostejní a snaží se pootočit naši společnost na morálnější a poctivější cestu. Doufám, že se díky iniciativně takovýchto lidí dožiji doby, kdy budou v naší společnosti panovat podobné poměry jako např. ve Švédsku či Švýcarsku. Přidat se ke zvelebování své komunity může každý, pro někoho je to velká výzva, pro mě osobně krásná práce. Děkuji Nadačnímu fondu pomoci za poskytnutou finanční pomoc. Znamená pro mě ocenění mé angažovanosti.

Kromě drobných oprav kompenzačních pomůcek, které jsou pro mě nepostradatelným pomocníkem, věnuji většinu darovaných prostředků na podporu činnosti našeho sdružení. Revitalizace venkovního prostranství našeho areálu v Nové Pace již spolkla nemalé finanční prostředky, ale pomalu se posouváme k cíli. Prostředky od Nadačního fondu pomoci nám pomohou k vybudování bezbariérového prostředí, díky němuž se více zpřístupní Centrum bez bariér, kde již druhým rokem provozujeme půjčovnu kompenzačních pomůcek, poskytujeme sociální služby a zaměstnáváme zdravotně postižené.
Josef Fučík, zakladatel občanského sdružení Život bez bariér, Nová Paka