Produkci oblíbené pochoutky totiž už v loňském roce negativně ovlivnilo dlouhotrvající sucho, pěstitelé sklidili proti plánu o třetinu méně hlávek a dobrovodské sklady už budou brzo prázdné.

Zda se bude propad ve výrobě v letošním roce opakovat, to nevyčteme ani ze skleněné koule a nechce o tom spekulovat ani ředitel společnosti Zemědělské družstvo Dobrá Voda Luboš Horník.

„Nevíme, co příroda udělá, a těžko se na to připravit. Závlahový systém rozhodně nebudeme budovat, protože bychom ho neměli z čeho napájet, nejsou tu žádné toky," odpovídá na otázku možné závlahy a pokračuje: „Sucho je, nebyl sníh, přes zimu nepršelo, takže pokud budou tak velká horka jako vloni, tak to bude velký problém. Dopad počasí bude letos o to rychlejší, neboť po předchozích letech je vody málo. Zaseli jsme hodně brzo, aby rostliny dostaly co nejvíce zimní vláhy," říká L. Horník. 

Zemědělci po loňském sucho navýšili plochy s plodinou, aby naplnili kapacitu zdejší zelárny.

KDYŽ ZELÍ ZHOŘKNE

Podle Horníka by zelí na polích nemělo zaschnout, ale hrozí, že hlávky narostou malé a nepůjdou krouhat. Vláha může ovlivnit i chuť této košťálové zeleniny. Při suchu zelí v ústech doslova hořkne.

Na zeleninu se léta zaměřují také v podniku ZEAS Podhorní Újezd. Po loňském horkém létě tu upustili od pěstování vodomilného květáku a kvůli molici skončili s kapustou. Hlavními plodinami je celer bulvový, který si prý vytáhne spodní vodu, zelí hlávkové bílé i červené.
Díky říčce Javorce tu využívají zavlažovací systém, který modernizují.

„Měl by být účinnější a efektivnější, budeme tím snižovat spotřebu vody," říká ředitelka společnosti Petra Soukupová.
Odběr vody z Javorky mají zemědělci limitován manipulačním řádem.

„Je opravdu sucho, není spodní voda, Sobčicko je na písku a lidem už chybí voda i ve studnách," poukazuje Soukupová na aktuální problémy s nedostatkem vody.