Lidé se semkli a vzájemně si pomáhali při odklízení škod. Na závěr týdne se konečně ukázalo sluníčko, aby pomohlo s vysoušením. Nedělní podvečer je ránou pod pás. Bouřky doprovází silný liják, v Nové Pace naprší 23 mm vody na metr čtvereční. Padají i kroupy. Provazce vody bičují zemi, která ji není schopná pojmout.

„Takový šílený liják jsem snad nikdy nezažil, tolik vody najednou," přiznává senior František Pavlíček, když hodinu poté kontroluje stav vody v Úlibickém potoku na Stavě. Ten už se opět vylil ze břehů a bouří a hrozí. Za chvíli přijíždí úbislavický starosta a hasiči. Rozhodli se do nejohroženějších míst navézt pytle s pískem.

Překvapila voda z polí
V neděli po devatenácté hodině nadělala průtrž mračen nemalé starosti občanům Jinolic. Do obce byla naplavena vrstva ornice z přilehlých polí. Větší škody na majetku naštěstí nevznikly. „Místní dobrovolní hasiči se v té době vrátili z hasičské soutěže a doma je čekal skutečný boj s vodním živlem," sdělil nám Josef Hlaváček.

Hasiči v Nové Pace jsou opět v terénu, nejhorší je situace ve Staropacké ulici. Večer před devátou zajíždíme do Úlibic, kde se před týdnem vylil potok. Zatím zůstává v korytu. Mnozí zažívají bezesnou noc.

Srážky v Nové Pace od 6. 5. do 5. 6.:

Packé srážky.

Jak nás informovali hasiči, ve Staropacké ulici v Nové Pace a Robousích museli postavit provizorní hráze z pytlů s pískem. Tři jednotky hasičů odčerpávaly vodu ze zatopeného staveniště v ulici 17. listopadu v Jičíně. Dále zasahovali ve Vrchovině, Staré Pace – ulice Josefa Tůmy, Cerekvici nad Bystřicí, Železnici, Jičíně – Novém Městě, Dolním Javoří, Dobšicích, Libáni, Ostroměři nebo Valdicích.

Pasivita, únava
Zoufalství je slyšet v hlase starostky Staré Paky Věry Hlostové. „Rokytka se opět v neděli večer vylila a zatopila domy, které byly povodní zasaženy minulou neděli. Jsou znovu pod vodou, to je hrozné." Na úřadě už se hlásí o pomoc. „Vidím na nich rezignaci, pasivitu, únavu," upozorňuje.

Voláme na oblastní Červený kříž do Jičína. „Ano, sbírka čistících a dezinfekčních prostředků pokračuje. Veřejnost je může přinášet do Barákovy ulice č. 201, kde funguje azylový dům, který je přístupný po čtyřiadvacet hodin," vzkazuje Eva Jahelková a zároveň děkuje všem, kteří se do sbírky zapojili.