Po náročném létě, kdy se vedení Jičína ocitlo v rozvratu, byl odvolán starosta Martin Puš a město provizorně vedl místostarosta Petr Hamáček, přišla stabilizace.

„Je to teď opravdu docela dobré. Hodně se to s radou od léta zlepšilo. Nechci předvídat, ale myslím, že v této podobě by to mělo jít," zhodnotil zastupitel František Svoboda (za KSČM). On i jeho stranický kolega se proti městské radě nevymezují, naopak s ní v řadě usnesení souzní. O uklidnění hovoří i Jaroslava Komárková, představitelka opoziční ČSSD.

„Situaci vnímám pozitivně, i když rozbroje panují, což bylo vidět hlavně při hlasování o přestavbě jezuitské koleje a Valdštejnově vědeckotechnickém parku. Tehdy nám rada ukázala, že není vždy jednotná," řekla s poukazem na to, že rekonstrukci koleje na minulém zasedání zastupitelstva nečekaně zavrhli i členové rady, konkrétně Luděk Havel (za Sdružení pro Jičín) a Ladislav Brykner (za ODS).

Opačný pohled
Jenomže status quo podle některých není vše. „Činnost rady vidím jako změnu k horšímu. Během krátké doby radní chtěli dvakrát porušit zákon o výběrovém řízení a předat zakázku předem vybraným subjektům. Řeč je o rekonstrukci ARiSu a přestavbě jezuitské koleje. Tyto postupy se objevily poté, co se do rady dostali členové Sdružení pro Jičín. Jejich takzvaný koncept otevřená radnice vzal rychle za své," oznámil bývalý starosta Martin Puš (za ODS).

Zemanovci dokonce přemýšlí o tom, že by se vzdali svých dvou mandátů v zastupitelstvu. „Zjistil jsem, že jen slibujeme, ale pro lidi neděláme nic," prohlásil za zemanovce zastupitel Miroslav Matějka. Jeho strana je nespokojena nejen se zavrhnutím přestavby koleje, ale i s návrhem rozpočtu, který prý příliš nepočítá s úsporami na městském úřadu.

Kritika z vnější
Právě po zavrhnutí renovace jezuitské koleje se ozvaly i kritické hlasy z řad veřejnosti o tom, že vedení města nefunguje, jak by mělo. „Celé rozhodování o jezuitské koleji nám zase, již po tolikáté, ukázalo v celé trapnosti a nahotě, na jak vratkých a nejistých nohách stojí v Jičíně vědomí, jak zacházet s naším historickým dědictvím a k čemu ho využívat," napsal v dopise Robert Smolík, koordinátor projektu Jičín, město Valdštejnovo.

Kdo je v radě, kdo v opozici

Jičín má sedm radních, kteří se rekrutují z pěti frakcí, konkrétně z ODS, Sdružení pro Jičín, Volby pro město, TOP 09 a Věcí veřejných. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Zemanovci a do jisté míry platforma ODS okolo Martina Puše. Městské zastupitelstvo má 21 členů.
Členové rady:
Jiří Liška (starosta, ODS)
Petr Hamáček (místostarosta, Sdružení pro Jičín)
Ladislav Brykner (ODS)
Luděk Havel (Sdružení pro Jičín)
Tomáš Frýba (TOP 09)
Petr Lisý (Věci veřejné)
Milan Smolík (Volba pro město) 

Jak hodnotíte práci radních vy? Napište nám do diskuse pod tímto článkem.