Zámecké nádvoří v Hořicích praskalo ve švech, když příznivci motocyklového sportu vítali české i zahraniční jezdce tradičního závodu Tourist Trophy. Při této příležitosti se na zámku odehrála vůbec první prezentace architektonického projektu Muzeum Czech road racing aneb expozice slavných motocyklů a přírodních okruhů, jehož návrh zpracoval architekt Martin Pour.

„Vážíme si motorismu jako jedné z místních tradic. zámek se pro účely muzea nabízel i díky své poloze v těsné blízkosti závodní trati“ vysvětluje místostarosta Ivan Doležal.

Historický objekt nabízí důmyslnou hru protikladů, které příchozí nechají v údivu. Důraz je kladen na pokoru i velkorysost, současný architektonický koncept budou objímat staré zdi nejstaršího objektu v Hořicích. Klenuté prostory zámku umožňují vznik moderní čisté expozice, kde budou návštěvníci na motorky nahlížet jako na umělecká díla. „Díky efektnímu kontrastu starého a nového to lze velmi elegantně uskutečnit,“ říká Martin Pour.

Počítá se dvěma výstavními okruhy, interaktivním prostorem i motocyklovým trenažerem. Zámek se může stát živým společenským místem, které bude lákat příznivce motoristického sportu na řadu zajímavých výstav.

Vize dostala jasné obrysy, avšak všechna jednání jsou teprve na začátku. Cena zatím není upřesněna.