Mimo jiné vázne i položení asfaltu na cestu v dolní části Jivan. Na neutěšený stav upozornil aktuálně jeden z občanů Josef Kracík, s tím, že problém trvá už přes deset let. V roce 2005 dostala původní nezpevněná cesta zpevněný podklad, dále je ale vedena jako prašná. „V předjaří se povrch promění v jedno bahno, no a v létě je tu nedýchatelno kvůli zvýšené prašnosti. Problém mají auta, chodci i maminky s kočárky," říká Josef Kracík a své tvrzení dokládá právě pořízenými fotografiemi. Na asfalt v Jivanech, podobně jako v nedalekých Šidlobech dále čekají.

„O problému s touto cestou samozřejmě vím. Cesta sice zůstává prašná, ale snažíme se, aby byla sjízdná. Naposledy jsme do ní asi sto tisíc korun investovali vloni zjara. Firma měla za úkol srovnat a zpevnit plochu – bohužel použili špatný materiál, takže stav cesty nebyl vyřešen. Právě připravujeme podkladové materiály pro reklamaci," říká starostka Helena Červová.

Schválení financí do údržby cesty v letošním roce bude libuňské zastupitelstvo projednávat už tento týden. Investice do položení asi 650 metrů asfaltu by vyšla na necelé dva miliony korun, ty ale obec letos nemá.