Tak při jedné veřejné schůzi střediskové obce Holín v Horním Lochově jsem panu starostovi Ing. Sádlovi navrhl, aby při současných možnostech techniky a blízkému „pomníčku" elektrického proudu kolem zvoničky dal zprovoznit. On mi se zastupiteli řekl, že se to nebude občanům líbit a nebudou to chtít.

Tak jsem mu navrhl, aby mi dal seznam občanů Horního Lochova, kdo je pro zprovoznění zvoničky a kdo ne, s podpisem. Já jsem to ve vsi obešel a kromě jednoho občana s návrhem všichni souhlasili, aby zvonička v poledne zvonila. Listinu jsem předal panu starostovi na úřadě. Ostatní bylo na výboru, jestli bude návrh schválen.

Na jaře r. 2014 byl kolem zvoničky stavební ruch a koncem dubna se zvonička pomocí elektrického proudu poprvé v poledne rozezněla. Proč to píšu? Letos jsme zůstali na chalupě do večera a najednou se v 18 hodin zvonička opět rozezněla na „klekání". Asi se občanům zvonění zalíbilo a pan starosta nechal seřídit zvoničku na „klekání", za což má náš vřelý dík a vesnice je obohacena o další zajímavost.

Totéž by mohli udělat občané Samšiny, kde je krásná zvonice se zvonem a je tichá. Nemuseli by čekat, jestli se někdo najde a ručně ji rozezní, jako to udělal pan Kodydek z Jičína v Příchvoji.

To píše bývalý občan Horního Lochova, nyní Jičíňák   Miroslav Hercík