A zatímco vloni zely moštárny prázdnotou, letos to vypadá, že se tu obsluha pořádně zapotí. A „žně“ mají i palírny. Iva Labaštová z provozovny v Češově se neutrhne ani k telefonu. „Nezlobte se, opravdu nemám čas. Lidé vozí švestky, hrušky i jablka,“ jmenuje sortiment ovoce ke zpracování.

Martin Ludvík z ovocnářské unie nad nadúrodou příliš nejásá. „Jablek bude oproti průměru o 30 tisíc tun více v celé republice. Úroda je velká, to je bez pochyby, ale plody nedorostou požadované velikosti, aby mohly být použity jako konzumní ovoce,“ upozorňuje odborník a pokračuje. „Obrovský tlak je na zpracování, ale my ovoce pěstujeme zejména kvůli tomu, abych ho prodávali jako čerstvé.“

Kvalitní jablka se zpeněží za 12 až 15 korun, nedorostlá za 1,50 až dvě koruny, což je na úrovni nákladů na sklizeň. „Úroda je opravdu velká, ale její zpeněžení bude velice špatné,“ míní Ludvík. Zpeněžení bylo nízké také u rybízu a višní. Ludvík upozorňuje i na propad ceny moštových jablek na necelé dvě koruny.

Úroda broskví je dobrá, ale pro pěstitele je to okrajové ovoce.