Ještě před tím položil mandát místostarosta Ivo Brixí a zastupitelka Radka Jonášová. Sedmičlenné zastupitelstvo tak zeštíhlelo na čtyři členy a není usnášeníschopné.

„Stal jsem se terčem nehorázných urážek a vulgarit, došlo k pošpinění mé dlouhodobé práce," uvedl Josef Rejman. Důvodem vyhrocené situace jsou podle něho spory po loňských volbách s několika členy zastupitelstva, pak i závist a nesnášenlivost.
„My bychom chtěli dokončit chodník, oni vybudovat multifunkční hřiště. Všechno, co navrhnu já, je prostě špatně. Přitom hřiště v Oseku máme, ale pokud bychom získali dotaci, tak nejsem proti. Jsem ze všeho znechucen a nechci už s nikým bojovat," říká Josef Rejman, který je ve funkci čtvrté volební období. „Nemám tušení, jak nové volby dopadnou, ale určitě už nechci vykonávat post starosty," pokračuje.

Opozice
„V obci není dobrá atmosféra, a to už od podzimních voleb," vnímá zastupitel David Horák, který je se dvěma členy zastupitelstva v opozici vůči starostovi. „Vadí nám, že se tu nic neděje. Chceme, aby se obnovila činnost sboru hasičů, abychom tu mohli vést aktivní život," tvrdí Horák, který si prý nedělá ambice na starostenské křeslo. „Naštvalo nás, že při ustavující schůzi nedostal slovo Roman Bárta, který měl ve volbách nejvíce hlasů. Starosta, který skončil na druhém místě, si obešel své lidi a nechal se zvolit. Přesto ho nechceme vyštípat ani zničit, jen chceme, aby tu něco fungovalo," zlobí se zastupitel Horák. 

David Horák se svými kolegy prosazuje především vybudování hřiště pro děti, je také pro dokončení chodníků, instalaci drenáže, aby voda z polí nestékala do vsi a neohrožovala obydlí. „Víme, že v rozpočtu máme dva a půl milionu přebytek, který můžeme investovat," upozorňuje.

„Pořádáme spoustu kulturních akcí, pro obec jsem zajistil například rekonstrukci zvonice za milion korun, výstavbu kanalizace za zhruba čtyři miliony korun, došlo k budování a opravám komunikací, pokračuje dostavba chodníku. Mrzí mě, že musím zklamat voliče, kteří mi dali svůj hlas, ale zdraví mám jen jedno," poznamenal starosta Rejman.

Názor místních
„Vůči starostovi to není vůbec férové. Je rozhodně škoda, že odchází. Je to velice příjemný člověk, který by měl zůstat ve vedení," domnívá se zdejší obyvatelka Pavla Balcarová.

„Víme o tom, že starosta odstoupil, dostali jsme domů letáček, ale nevíme, co se na posledním zastupitelstvu událo," přiznává bývalý starosta Josef Jirků, který řídil obec dvanáct let. „Stávající starosta je také ve funkci dvanáct let a myslím si, že po určité době je změna potřebná. Je otázkou, když nastoupí nová generace, zda to bude až tak prospěšné, nebo likvidující. Co oni si představují, že budou dělat s obecními penězi, je až protiústavní a protiprávní," domnívá se předchůdce Rejmana.

„Navíc jsem zaslechl, že starosta by byl v obci jako uvolněný. Tím, že by se vyplácel starosta a účetní, tak by vlastně došlo k okrádání vesnice, to by pro nás bylo likvidační. Budeme sledovat, jak se bude situace vyvíjet dál. Mohlo by se stát, že parta, která tam vznikne, bude rozhodovat o věcech, které nesouvisí se zájmy obce. Je potřeba nová krev, ale s rozumem," vyslovuje své obavy Josef Jirků, který stál po revoluci u toho, kdy se obec osamostatnila.

Stál i za stavbou kanalizace, opravou obecního úřadu, vyřizoval restituce. „Je pravdou, že naši nástupci po obec také něco udělali, ale většina věcí byla připravena starým zastupitelstvem, " poukazuje Jirků.

„O rezignaci starosty víme, překvapila nás. Obec je rozpolcena na dva tábory, víc informací vám řekne tajemník města," odkázal nás na Jaroslava Šourka místostarosta Jan Janatka.
Tajemník soboteckého úřadu nás doporučil na krajský úřad, který by měl rozhodnout o správci v obci a požádat ministerstvo o termín nových voleb. Kraj zatím záležitost projednával pouze telefonicky.


Prohlášení starosty

Vážení spoluobčané,
oznamuji vám tímto svoji rezignaci na funkci starosty obce a člena zastupitelstva k 28. 2. 2015. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl k tomuto kroku z důvodů rozdílných názorů v zastupitelstvu, slovním vulgárním napadání na veřejnosti i při jednání zastupitelstva. Poslední kapkou bylo veřejné zasedání 30. 1. 2015, kde mi byla zastupitelstvem i občany vyslovena nedůvěra a z důvodů údajně špatně vykonávané práce v minulých obdobích bylo navrženo snížit odměnu všem členům zastupitelstva o 50 procent. Toto považuji za výsměch mě jako starostovi i všem zastupitelům, kteří v minulých obdobích byli zvoleni a pracovali pro obec. Je to neúcta i k mému zesnulému kolegovi panu Liborovi Mocákovi, se kterým jsem pracoval na úřadě 12 let. Omlouvám se všem občanům, kteří mě zvolili, ale již déle nejde snášet psychologický nátlak a urážky mé osoby. Vždy jsem se snažil vykonávat funkci starosty podle mého nejlepšího vědomí a svědomí, každému pomoci a vyhovět. Jenomže lidská závist, zloba a nenávist od některých spoluobčanů je silnější. Zdraví mám jen jedno. Tímto bych chtěl moc poděkovat všem občanům, se kterými jsem spolupracoval a kteří mi byli při mé funkci starosty nápomocni. Přeji všem občanům Oseka jen to nejlepší.  Josef Rejman, odstupující starosta