Vítězové byli v Jičínském deníku zmíněni spolu s výsledky Butovského krosu, a nyní přinášíme celkové zhodnocení.

Rostoucí zájem o běhání obecně se projevil i v tomto regionálním běžeckém poháru. V prvním ročníku byla celková účast 388 běžců a běžkyň, v druhém byla téměř dvojnásobná, 756 účastníků. Oproti prvnímu ročníku byl do druhého navíc zařazen Mikulášský běh na Bradech, ale i tak v naprosté většině jednotlivých závodů došlo k nárůstu počtu účastníků. BEJK je pohár (série závodů) určený pro všechny běžce, od nejmenších po nejstarší, pro kondiční běžce („hobíky") i výkonnostní běžce. Důležitá je výkonnost, ale rozhoduje i pilnost v účastech na závodech, tzn. i hobík může v konečném pořadí překonat výkonnostního běžce.

Do druhého ročníku bylo zařazeno sedm závodů: podzimní Žabí běh (14.10.2012), Železnický kros (28.10.2012), Mikulášský běh na Bradech (2.12.2012), jarní Žabí běh (10.3.2013), Železňák – Cidliňák (1.5.2013), Běh lužanskými hvozdy (29.6.2013) a Butovský kros (12.7.2013). Stejně jako v prvním ročníku se o umístění na předních příčkách v celém poháru rozhodovalo až ve finálovém závodu v Butovsi.

Všechny kategorie
Pohár BEJK, kategorii dětí v předškolním věku, ve které startovalo celkem 197 nadšených ratolestí, vyhrál Jan Šandera (BONBON Praha), druhé místo získala Anna Vitáková (Údrnice) a třetí místo Michal Vejvoda (Jičín). V kategorii školních dětí bylo celkem 211 účastníků, zvítězil Mikuláš Cogan (Sokol Nová Paka), druhý byl Adam Nydrle (Sokol Železnice) a třetí příčku obsadili tři běžci: Eliška Peterková (TJ Spartak Vrchlabí), Filip Kout (Lázně Bělohrad) a Michal Viták (Údrnice). V mládežnické kategorii (15 – 17 let) bylo nejméně účastníků, 22, přesto lze hodnotit tuto účast pozitivně, protože jde o trojnásobný nárůst oproti prvnímu ročníku. Shodný počet bodů měli a tím pádem vítězi se stali tři účastníci: Natálie Kuželková (AC TJ Jičín), Zdeněk Zikmund (Sportcentrum Jičín) a Jakub Červený (Loko Trutnov), druhé místo obsadila Edita Svobodová (Pardubice) a třetí Kája Gáborová (Butoves).

Přeborníci
Kategorii mužů do 59 let nakonec opanoval Aleš Žalud (Litoměřice) před Michalem Vejvodou (TJ Sokol Jičín) a Martinem Šanderou (MPČR, BONBON). V této kategorii bylo celkem 212 běžců. Mezi veterány, kterých bylo 49, zvítězil Stanislav Groh (AC Vrchlabí), druhý byl Jaroslav Hák (Sokol Studenec) a třetí místa byla nakonec udělena tři: Václav Krejsa (BONBON Praha), Jiří Kuřík (Orel Studenec) a Arnošt Jakoubek (Staněk Sport Turnov).
Mezi ženami do 44 let, kterých startovalo 49, zvítězila Jana Lenčová ml. (AC TJ Jičín), druhá byla Jana Lenčová (Bezno) a třetí Dagmar Rychnovská (Košťálov). Veteránek startovalo 14 a první místo získala Blanka Paulů (Maratonstav Úpice), druhé Eva Jirásková (Lanškroun) a třetí Hana Šternerová (Hradec Králové).

Druhý ročník poháru BEJK je úspěšně za námi. Dvojnásobný nárůst počtu účastníků je samozřejmě na jedné straně potěšující, na druhé straně je zavazující a představuje i rostoucí nároky a očekávání ze strany účastníků. Ve stávající podobě počtu zařazených závodů se pořádání poháru BEJK neobejde bez sponzorů. O podobě třetího ročníku se rozhodne během září.

Další program
Každopádně nejbližší závody se uskuteční 13. října – Žabí běh v Prachově, a tradičně 28. října Železnický kros. Pro milovníky dlouhých běhů je připraven Maraton Českým rájem, již tuto sobotu 11. srpna – blíže na naší servisní straně.
Propozice a výsledky na: www.behej.com
kontakt: mobil – 731 060 253, mail – m.sandera@seznam.cz
⋌Martin Šandera