V ordinaci doktora Leoše Glance v Nové Pace si vedou tak jako v mnoha dalších ordinacích interní seznam zájemců o očkování. Přítomný zastupující lékař doporučuje, aby se lidé zaregistrovali nejen u svého praktika, ale i v centrálním registru. „Kde bude včasnější termín, tam se dotyčný naočkuje. Když nám přijdou do ordinace vakcíny, tak své pacienty obvoláme, rizikové přednostně.“

Komenského ulice při vjezdu do Miletína ve směru od Lázní Bělohradu je jako tankodrom. Ani letos ji kraj zřejmě neopraví.
FOTO: Kraj s opravou silnice váhá už třicet let

Praktický lékař Richard Zachoval ordinuje v Jičíně i na Pecce. „Lidé si aktivně volají a proto vím, kolik se jich chce nechat naočkovat. Vysvětluji svým pacientům, kdo by se měl nechat očkovat přednostně a předpokládám, že očkovat v naší ordinaci budeme a lidi si obvoláme a pozveme,“ vysvětluje svojí strategii.

Podle doktora Zachovala není nutné, aby se tito lidé registrovali v centrálním registru.

„Nedovedu si představit – při vší úctě – devadesátiletého seniora, jak surfuje po internetu, registruje se a čeká na PIN kód, aby se dostal do systému. Mnohem vhodnější je, aby je očkovali jejich praktici, kteří je nejen znají, ale zároveň jsou schopni reagovat na případné komplikace,“ prohlásil. Předpokládá, že vakcína doputuje do jeho ordinace nejdříve v dubnu nebo květnu.

Kouzelná zima na Novopacku.
OBRAZEM: Kouzelná zima na Novopacku

„Nyní, v době největšího výskytu virových onemocnění a nachlazení jistě není optimální očkovat lidi proti virovému covidovému onemocnění. Při předpokládaných dvaceti procentech vedlejších účinků očkování si jenom zkomplikujeme život,“ prohlásil lékař, podle kterého by měli nyní dostat vakcínu jen lidé v izolovaných skupinách jako jsou domovy seniorů. Připomíná, že bychom měli i nadále dodržovat ochranná opatření včetně nošení roušek a ke starším a rizikovým lidem se chovat jako k ohroženým – tedy dbát hlavně na hygienu rukou.