Napilno neměli v pátek ráno jen přepravci a dopravní policie, ale i energetici, kteří museli v okolí několika úseků silnic dočasně přerušit dodávky elektrického proudu. Důvod? Na svou cestu až do dalekého Běloruska se vydal nadměrný náklad – obrovská ocelová nádrž na sirovodík, kterou vyrobili v hradecké společnosti ZVU.

„Dá se říci, že přerušení dodávek proudu se dotkne desítek domácností, na nejdelší dobu asi postihne obyvatele Ostroměře, ale budeme se snažit, aby omezení nikde netrvalo dlouho. Ihned po průjezdu transportu budou naši technici elektřinu opět zapojovat," uvedla krátce před výjezdem transportu mluvčí firmy ČEZ za východní Čechy Šárka Beránková.

V první etapě ujel nadměrný náklad měřící na délku 33 metrů po východočeských silnicích přes 80 kilometrů, než si dopřál víkendovou přestávku. Nejkomplikovanější dopravní situace nastala u Jičína.

„Největší manévry nás první den čekaly u Jičína, kde jsme se museli vyhnout mostům. Najížděli jsme protisměrem na kruhový objezd. Odtud jsme po obchvatu asi pět kilometrů couvali ke křížení komunikací I/16 a I/32," uvedl vedoucí doprovodu Tomáš Tichý s tím, že doba přípravy na tak složitou cestu se ve spolupráci se správci a vlastníky komunikací pohybuje kolem tří měsíců.