Ta byla přilepena k městským obranným zdem a fungovala jako předsunuté opevnění.

Polygonová bašta

„Rozsah naleziště je velký. Pohybujeme se v řádu desítek kubických metrů prokopaného materiálu," uvedl archeolog Ladislav Rytíř za obecně prospěšnou společnost Labrys, která byla výzkumem  pověřena.

„Bašta je dokladem snahy o obranu města před moderními palnými zbraněmi v druhé polovině 15. století. Nalezli jsme obloukový základ pevnůstky, avšak průběh linie městské hradby je stále nejistý, stejně jako jeho podoba," vysvětlil Milan Kuchařík, ředitel Labrysu.

Ladislav Rytíř smysl těchto obranných prvků vysvětlil podrobněji. „Pokud se nepřítel dostal až pod hradby, obránci se na nich museli vyklánět, což bylo riskantní. Z bašt se však dala ostřelovat i pata zdí," ozřejmil.

Plány investora

Veškeré práce na Tamlovce financuje investor Vladimír Dubský, kterému daný pozemek nyní patří. Práce byly započaty poté, co se zhruba před dvěma roky rozvalila městská zeď.

Investor chce památku zpřístupnit lidem a na místě bývalého parkoviště hodlá postavit hotel a restauraci. Původní náklady byly odhadnuty na 6,4 milionu korun, částka však bude kvůli objevům navýšena o jeden milion. „Na opravu hradeb přispěje město celkovou sumou 2,3 milionu," řekl Vladimír Dubský.