V úvodu k sedmapadesáti shromážděným studentům, jejich rodičům a hostům promluvil rektor ČZU, jeho magnificence Jan Hron, děkan fakulty a starosta Jičína. Kurz celoživotního vzdělávání v kombinované formě studia, obor Veřejná správa a regionální rozvoj, který byl tímto aktem zaháje,n je navazujícím magisterským stupněm v Konzultačním středisku Jičín.

„Přeji vám, začínajícím studentům, hodně úspěchů v nadcházejícím studiu,“ řekl na závěr slavnosti proděkan Martin Pelikán.

Pak již zazněla studentská hymna Gaudeamus Igitur a kolegium význačných hostů opustilo Porotní sál.

Univerzitní studium započalo svoji existenci v Jičíně na podzim roku 2005, kdy zahájili studium studenti prvních ročníků bakalářského studia. V současné době v Jičíně působí dvě univerzity a jejich tři fakulty. Jedná se o Technickou univerzitu v Liberci, která je zastoupena Hospodářskou a Pedagogickou fakultou a dále Českou zemědělskou univerzitu v Praze, která má v Jičíně Provozně ekonomickou fakultu.

Studium probíhá kombinovanou formou (přednášky, resp. semináře) jednou za 14 dní v pátek a v sobotu. Jako prostory pro výuku jsou využívány dvě univerzitní učebny v objektu Valdštejnského zámku, dále jazykové učebny univerzity v Základní škole a mateřské škole, Jičín, 17. listopadu 109 a učebna v objektu MěÚ Jičín. V Konzultačním středisku univerzit v Jičíně studuje přes 200 studentů.

Slavnostní zahájení magisterského studia je v tomto roce již druhou významnou univerzitní událostí.