Každý rok si Velichovky připomínají osvobození velkou slávou, jejímž vyvrcholením je příjezd historických vojenských vozidel. Konvoj vyrazil v poledne z hořického kempu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tam nablýskané jeepy přišly obdivovat davy lidí, než se konvoj ve 12:30 po zaznění píšťalky vypravil směr Velichovky.

Sobotecké náměstí se dočkalo prvních změn. Rozšířili zastávku a ubylo parkování
Sobotecké rozdělily první změny na náměstí. Je širší zastávka a ubylo parkování

Ve Velichovkách na Náchodsku pak při vzpomínkové akci nazvané Mise Velichovky přihlížely příjezdu konvoje historických amerických vojenských vozidel stovky lidí. Připomněly si tím 78. výročí konce druhé světové války a zároveň událost z 8. května 1945, která se přímo váže k Velichovkám. Američané tehdy přijeli do Velichovek, aby s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem vyjednali kapitulaci. ČTK to řekli organizátoři akce. Tuto událost od roku 1997 v lázeňském parku připomíná památník.

Kolona historických vojenských vozidel dnes krátce po poledni vyjela z Hořic na Jičínsku. „Máme 28. ročník akce Mise Velichovky. Sešlo se asi 30 amerických historických vojenských vozidel, převážně z druhé světové války," řekl pořadatel Lukáš Kulhánek.

Zdroj: Youtube

Hlavním organizátorem akce s širokým doprovodným programem jsou velichovské lázně. „Odhaduji, že příjezdu samotné kolony přihlížela asi tisícovka lidí. Celkovou účast v areálu na dnešní akci odhaduji mezi 4000 až 5000 osobami. Není to překvapení, akce má svoji historii, vlastní účast je hodně ovlivněna počasím. Počasí dnes vyšlo, takže účast je podle našich předpokladů," řekl ČTK ředitel společnosti Lázně 1897 Petr Čermák.

Slunečné počasí přitáhlo na Svátek květů do jezuitské koleje v Jičíně první letošní návštěvníky. Čekalo je vázání pugétů, výstava i swap pokojovek.
Jezuitská kolej se opět otevírá. Prosluněný Svátek květů hrál všemi barvami

Z historických pramenů vyplývá, že do lázeňského města Velichovky před 78 lety přijel ozbrojený konvoj 23. průzkumné squadrony, která byla součástí 16. obrněné divize 3. armády USA generála George Pattona.

„Mise, které velel podplukovník Robert H. Pratt, vyrazila z Plzně 7. května 1945. Vezli zajatého německého plukovníka generálního štábu Wilhelma Meyera-Detringena, který měl oznámit maršálu Schörnerovi kapitulaci německé armády, tedy, že je konec války. Mise se ve Velichovkách uskutečnila dopoledne 8. května. Téhož dne se Američané vrátili zpět do Plzně," řekl ČTK Kulhánek.

Zdroj: Youtube

Podle něj mohlo ještě na konci války dojít na území Čech ke značným ztrátám na životech, protože Schörner, který velel rozsáhlé armádě, nebyl o konci druhé světové války informován. "Nepodařilo se doložit, jestli s misí Schörner jednal. Nicméně ve Velichovkách velení armády bylo a kapitulaci akceptovalo," řekl Kulhánek.

Veselé i poučné příběhy, které zažívali při službě ponocní, vyprávěl v sobotu odpoledne během vycházky v Bělovsi historik Richard Švanda.
Procházka s ponocným za bílého dne. V Bělovsi vyprávěl příhody svých předchůdců

Americký ozbrojený konvoj vyrazil přes demarkační linii do Velichovek, kde v tamních lázních měl velitel německé armády Střed Schörner své sídlo. Podle některých pramenů se Schörner již v místě nenacházel, avšak americká jednotka zde údajně získala část německého archivu. Mise jednala s jeho zástupcem. Schörner prý před spojenci uprchl letadlem do Alp. Velichovky byly osvobozeny až 11. května poté, co se sovětská armáda probila z Polska. Rusové totiž ještě 9. května sváděli v okolí Náchoda s německými jednotkami úporné boje.

Součástí dnešního programu akce Mise Velichovky byl doprovodný kulturní program, včetně ukázek vojenské historické techniky, hudebních a divadelních představení nebo ukázek zvyků a módy období první republiky. Nechyběly ani stánky s řemeslnými výrobky a občerstvením.