Přestože vyhlášené obědové restaurace bývají okolo poledne alespoň zdánlivě zaplněné, strávníků částečně ubylo. "Dříve jsme s kolegy chodili na menu do restaurace každý pracovní den. Teď jsme to kvůli cenám museli omezit, na oběd zajdeme přibližně dvakrát do týdne. Zbytek dní řešíme krabičkami z domu," říká Martin z Nové Paky.

Smažený řízek s přílohou a k tomu vydatná polévka. I tak může vypadat typický oběd z poledního menu v restauraci. Zatímco ještě před několika lety za jeden takový oběd nechal zákazník okolo 120 korun, dnes se cena hlavního jídla s polévkou obvykle vyhoupne až ke dvěma stovkám. Pokud někdo chodí do restaurace každý den, měsíčně jen za obědy nechá okolo 4,5 tisíce korun.

Máte kuchyň? A mohla bych ji vidět?
Akce Kulový blesk: Školní kuchyň čeká obnova. S obědy pomůže i nemocnice

Asi o polovinu výhodněji pak vychází stravné ve školních jídelnách. V jičínské Střední průmyslové škole zaplatí podle ceníku na webu za 22 obědů strávník z řad veřejnosti (při DPH 15 procent) 2090 korun, tedy 95 korun za jedno jídlo.

Rostoucí ceny obědových menu přisuzují provozovatelé nejčastěji rostoucím cenám energií, potravin¨od dodavatelů a v souvislosti se zdražováním také mnohdy bylo nutné zvýšit mzdy zaměstnancům.

Stejně jako Martin bude nejspíš brzy řešit obědovou situaci mnohem více pravidelných návštěvníků restaurací. Snížení zájmu o obědová menu předvídal už před rokem ekonom z Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. Podle něj si lidi na přípravu jídla doma zvykli v pandemii covidu, kdy jim nic jiného nezbývalo. "Lidé se během pandemie (znovu)naučili obstarávat si řadu věcí svépomocí, ať už jde o přípravu jídla k obědu nebo třeba o ostříhání. Není to jen o popandemickém zdražování, ale také o celkové změně spotřebních návyků. Zdražování jídla ovšem tuto změnu návyků podporuje a umocňuje," vysvětlil.

Závěrečný oheň tábora skautů a skautek 2022.
Zážitky i přátelství na celý život. Skautky v Jičíně přivítají nové tváře

Podle statistik společnosti Sodexo Benefity zaplatili v polovině loňského roku návštěvníci restaurací v Královéhradeckém kraji za oběd v průměru 166 korun, letos v lednu už to bylo 178 korun. Podle Jana Michelfeita ze Sodexo Benefity ale brzy ceny jídla narazí na svůj strop, hranici, za kterou už strávníci nebudou ochotní jít. "„Potvrzují se naše predikce, že zdražování v gastro sektoru už bude pozvolnější," dodává.

Meziroční srovnání vybraných restaurací na Jičínsku:
Motorest Staré Místo: Řízek s bramborovým salátem - 179 Kč, v roce 2022 159 Kč
Hotel Pošta, Sobotka: Smažený řízek s tradičním bramborovým salátem, citron - 149 Kč, v roce 2022 129,-
Restaurace U Stránských, Nová Paka: Smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem, citron - 140 Kč
Restaurace Pod Kaštanem, Jičín: Řízek s přílohou v obědovém menu - 169 Kč, v roce 2022 135 Kč
Kozlovna U Anděla, Jičín: Řízek s přílohou v obědovém menu (včetně polévky) - 147 Kč, v roce 2022 133 Kč