V letošním roce tento fond podpořil celkem 14 projektů z 55 přihlášených, mezi které rozdělil milion korun.

Projekt Oprava kamenného kříže v obci Zdobín je jednou ze schválených žádostí. Realizace se uskuteční od 1. prosince 2012 do 30. listopadu 2013. Obec tak získala padesátiprocentní podporu, celkové náklady se odhadují na 100 000 korun.

Kamenný kříž postupem času chátral. Dodnes je jediným poutním místem v obci. Křížek na svém stávajícím místě stojí již od roku 1884, kde ho z veřejné sbírky nechali postavit samotní občané obce. Zub času zanechal na této téměř 130 let staré památce pořádné šrámy. Od dob svého umístění nebyla nikdy opravována. Možná proto je její dnešní stav velice zoufalý. Ke vzhledu nepřispěly ani dva dřevěné kůly od elektrického vedení, které zde stojí a křížek zapadá ve sněti květin a plotu přilehlé stavby.

Křížek ve Zdobíně.Díky všem těmto negativním faktorům se místní rozhodli tuto pro ně významnou obecní památku zachránit a zvelebit, a tím vylepšit prostředí. Proto se v příštím roce místní i přespolní občané a turisté mohou těšit na zrestaurovaný kříž, upravené prostranství plné zeleně a na novou dřevěnou lavičku. Po ukončení projektu je plánováno slavnostní odhalení křížku. ⋌Podzvičinsko