Budova místní organizace se nachází kousek od vlakového nádraží. Vystavovatelé ze širokého okolí se pochlubili dvě stě padesáti králíky, téměř sto padesáti slepicemi a předvedla se i necelá stovka holubů. Nejlépe posouzená zvířata dostávají čestnou cenu. Podle organizátorů větší výstavu v okrese nenajdete.

O tom, že se jedná o oblíbenou událost nejen místních, svědčí hojná návštěvnost. „Fungujeme tady už přes dvacet let. Je to dobrovolnická činnost, najde se práce pro každého," říká předseda výstavy Jiří Antoš. „Máme čtyřicet jedna členů, z toho pět žen" dodává Antoš a přiznává, že by členská základna potřebovala trochu omladit.Většině sdružujících se chovatelů je mezi padesáti a sedmdesáti lety. Pouze pět příslušníků novopacké základny je mladší osmnácti let.

Děti neví, kam dřív skočit. Podívat se na ovečky? Sledovat včelí úl? Mohou obdivovat rybičky, papoušky i rozmanité zástupce drůbeže. Svezou se na koni a vyprosí si další a další tombolu. „Chodíme sem každý rok. Děti si prohlédnou zvířata a my si popovídáme se známými," uvádí návštěvnice Mirka. Mnozí se zde zdrží i po několik hodin. K dispozici je také občerstvení.

„Letos zde máme méně stánků kvůli problémům s elektronickou evidencí tržeb," stěžuje si Antoš. Ale ani májový deštík nezkazí dobrou atmosféru, která panuje na akci, kde lidi sbližuje společný zájem a nadšení.