Minulý pátek se v Poslanecké sněmovně uskutečnilo třetí čtení novely zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Návrh byl nakonec schválen výraznou většinou 158 přítomných a jen 14 poslanců bylo proti.

Zákon musí nyní schválit Senát ČR. Pokud projde, malé obce si polepší, od příštího roku by měly dostávat na jednoho obyvatele devět tisíc korun, nyní to bylo necelých sedm tisíc korun. Čtyři velká města si naopak pohorší.

Pohled starostů

„Bude dobře, pokud vše senátoři schválí, že se posílí rozpočty malých obcí a velkým se ubere. Podle mého názoru velká města mají stejné potřeby jako malé obce. Ještě jsem neviděl velké město bez vodovodu nebo kanalizace, ale malých obcí je stále hodně bez takových samozřejmostí. A jak bychom naložili s financemi, které získáme novým rozdělením daní? Máme podlimitní školu a musíme dofinancovat platy učitelů, v havarijním stavu je tělocvična. Na tělocvičnu již máme projektovou dokumentaci a rozpočet je asi 12 milionů,"  říká starosta Vysokého Veselí  Luboš Holman.

„Já tomu moc nevěřím, uvěřím, až budeme mít peníze na účtu,"  prohlašuje starostka Staré Paky Věra Hlostová. Už ví, kam by obec finance vložila. „Potřebujeme novou multikáru, po výměně oken ve škole si zaslouží  nová okna i školka a obecní úřad. Připraven máme projekt na kanalizaci  ulice Letná a pod hřebčínem," sčítá investice.

Starostka Věra Hlostová potvrzuje, že Stará Paka by si měla polepšit tak o čtyři miliony.  V současné době zde žije více jak dva tisíce obyvatel.

Velice nespokojena je ale  s novým vypisováním veřejných zakázek. „Je to pro nás velice administrativně náročné, sami to nezúřadujeme: Musíme si objednat firmu, což jsou pro nás další peníze navíc. U velkých investic to chápu, ale u malých to vidím opravdu jako zbytečnost," konstatuje.

Tomáš Komárek řídí městečko Mlázovice, kde žije zhruba šest set obyvatel.  „Po přepočtu bychom měli dostat zhruba milion korun, což představuje přibližně  jednu investiční akci navíc. Jenom že zdražují pohonné hmoty, zvyšuje se DPH, a tak si myslím, že to bude ve skutečnosti příjem  dvě stě až tři sta tisíc korun.

Starosta Markvartic František Šolc je skeptik, také všemu uvěří, až bude mít peníze obec na účtu.

„V každém případě jsem novelu samozřejmě přivítal. Čekali jsme na ni dlouho. Nám by mělo nové přerozdělení daní  přinést do vesnice zhruba půl milionu korun, tak uvidíme," dodává.

redaktoři Deníku