Už jen několik obcí z Hradecka a Jičínska zbývá hodnotitelské komisi navštívit v soutěži Vesnice roku 2015 Královéhradeckého kraje.

„Hodnocení je opravdu náročné, protože ´výkony´ zúčastněných obcí jsou velmi vyrovnané. Bude těžké vybrat tu NEJ," řekla předsedkyně komise Martina Berdychová, poslankyně Parlamentu ČR a bývalá starostka obce Holovous y.

Kdo získá zlatou stuhu a titul Vesnice roku, ale i ocenění další, o tom budou hodnotitelé rozhodovat dnes v Holovousích, tedy v obci, která získala tento prestižní titul v roce 2013 a která má také právo v souladu s tradicí vyslat do komise jako předsedkyni svou bývalou starostku, Martinu Berdychovou.

V Královéhradeckém kraji se do soutěže přihlásilo 17 obcí. Týdenní putování po finalistech zahájila komise ve čtvrtek 11. června návštěvou Vlkova na Náchodsku a dále obcí Semechnice a Pohoří na Rychvosku; v pátek vyjela na Trutnovsko do Suchovršic a Zlaté Olešnice a pokračovala do Žďáru nad Metují, Bezděkově nad Metují a v Božanově na Náchodsku. Pondělí patřilo Hradecku Lovčice, Nepolisy, Kratonohy a Roudnice. Včera komise navštívila Prasek, Pšánky, Dobrou Vodu u Hořic a Stračov. Závěr bude patřit obci Konecchlumí, kam hodnotitelé zamíří dnes. Poté čeká na desetičlennou komisi nejtěžší úkol vybrat tu nejlepší obec, která bude Královéhradecký kraj reprezentovat také v celostátním kole soutěže.

„Je to opravdu napínavé. Zpráva o výsledku soutěže Vesnice roku bude vyslána z Holovous ve středu 17. června v odpoledních hodinách," uvedla šéfka komise Martina Berdychová. (bn)