Radnice záměr odstartovala poté, co se objevila šance získat dotační peníze. Oslovila dvanáct architektonických studií, z nichž sedm zareagovalo a zaslalo osm zpracování. Šest z nich se zabývá přesunutím terminálu pod náměstí, dva řeší stávající autobusové nádraží.

Nad návrhy se na packé radnici sešla pracovní skupina. „Řešení jsou relativně dobrá, přináší zajímavé návrhy jak na přestavbu, tak přesun terminálu. Ve středu jsme se domluvili, že navrhneme ke zpracování jednu studii současného nádraží a druhou na přestěhování terminálu. Ve finále se podřídíme výsledku ankety," říká starosta města Josef Cogan.

„Současný terminál v Kotíkově ulici je z devadesátých let a není dostatečně odpovídající jednadvacátému století. I když našimi prioritami zůstává z vlastních peněz renovovat městské kulturní středisko a centrum náměstí, při šanci získat dotaci tuto záležitost předsuneme," vyjadřuje se k projektu starosta Josef Cogan.

Renovaci současného terminálu nahrává fakt, že je v blízkosti hlavní silnice I/16, druhé variantě skutečnost, že je v blízkosti železniční stanice.

„S kým půjdeme dál, bude jasné do konce října, pak bude následovat rok architektonických prací, to znamená zpracování podkladů pro územní a stavební povolení a prováděcí projekt. Zatím máme informace, že výzva nebude vypsána ani v příštím roce, ale chceme být připraveni. Když se žádostí neuspějeme, projekt se uloží do šuplíku," přibližuje starosta možný vývoj investice, která by neměla přesáhnout 60 milionů. Pracovní komise už ve středu vybrala tři konkrétní návrhy. Ateliér Loca plan nabízí zajímavé řešení na místě stávajícího nádraží s centrální budovou a minimálně padesáti místy pro parkování osobních automobilů. Pro lokalitu pod náměstím se komise přiklonila k návrhu ateliéru Mardou, který zpracoval návrh oválného terminálu se zázemím v jednotlivých boxech. Líbilo se i nadčasové zpracování Apateliéru Poledne. Nabízí supermoderní zastřešený prostor pro terminál pod náměstím i s parkovacími místy.

Radnice zašle vybraným ateliérům připomínky k jejich zpracování a při dalším jednání rozhodne o dvou vítězných projektech.