I v roce 2015 se ukázalo, že Městské informační centrum Jičín patří k jedněm z nejnavštěvovanějších informačních center v České republice. V oblasti Český ráj se dokonce řadí na první místo. Letos se to bohužel neobešlo bez mírného poklesu návštěvnosti. „Nejsme za něj rádi, i když je částečně vykompenzován vyššími tržbami. Důvodů poklesu je několik," uvádí Jakub Šeps z jičínského informačního centra.

Za ten nejzávažnější je stále považován přesun do náhradních prostor. Ty jsou sice výborně koncepčně řešeny, ale řada turistů do informačního centra prostě nepřijde. Nezřídka se stává, že ani místní obyvatelé o přesunu stále nevědí. Proto doufejme, že rekonstrukce původních prostor bude postupovat co nejrychlejším tempem.

Druhým z důvodů je extrémně horké počasí, které panovalo převážnou většinu léta. To řadu návštěvníků prakticky donutí zůstávat „u vody" a nevydávat se do rozpálených center měst. Informační centra nevyjímaje.

Posledním důvodem byla nemožnost platby kartou v našem MIC. Naštěstí tento bod je již vyřešen.
Nutno podotknout, že v poklesu návštěvnosti není Jičín osamocen, protože velká většina informačních center ho v letošním roce taktéž zaznamenala. „Nakonec přidáváme závazek do dalších měsíců. Jelikož v příštím roce oslavíme výročí deseti let od otevření, tak neusínáme na vavřínech, ale neustále pracujeme na zlepšení služeb. Například jsme právě zprovoznili platbu pomocí kreditních karet. Připravujeme vydání nových turistických vizitek a známek, chystá se také facelift webových stránek. V plném proudu jsou přípravy na letošní inovovaný advent. Zkrátka je toho mnoho. A kdoví, třeba se v příštím roce dostane i na přestavbu původních prostor MIC," uvedl pro Deník Jakub Šeps.

V číslech
Celková návštěvnost letní sezony roku 2015 byla 49 386 osob. Oproti minulému roku se jedná o mírný pokles, rozdíl let 2014 a 2015 je minus 3 309 osob. Do výsledků se opět projevil přesun MIC do náhradních prostor. V letech 2011 až 2013 byla celková návštěvnost okolo 60 tisíc návštěvníků. Pro zajímavost absolutně nejvyšší návštěvnost byla zaznamenána v roce 2011, kdy přišlo do MIC úctyhodných 68 705 osob.

Nejnavštěvovanějším měsícem se stal měsíc srpen s počtem 17 776 návštěvníků. V červenci se jejich počet zastavil na čísle 16 477. Součet za oba prázdninové měsíce je 34 253 osob. Když si toto číslo přepočteme na jednotlivé dny (včetně sobot a nedělí), zjistíme, že průměrná denní návštěvnost o prázdninových měsících je přibližně 553 osob. Při přepočtu na všechny čtyři měsíce vychází denní návštěvnost asi 405 osob.

Srpen vyhrál
Nejnavštěvovanějším dnem letošního roku se stalo pondělí 27. srpna s 1 130 návštěvníky. Dále byl velmi silný týden od 17. do 23. srpna, kdy se denní návštěvnost pohybovala nad 900 osobami. Středa 19. 8. dokonce přesáhla magickou hranici tisíc osob, a to o dva průchody.

Zahraniční návštěvníci jsou též nedílnou součástí. Podíl na celkové návštěvnosti mají cizinci ze sedmi procent. To je v porovnání s minulou sezonou snížení o jedno procento. V roce 2014 to bylo 4 006 osob. A o rok dříve pouze 3 231 osob.

Nejvíce turistů přijíždí tradičně z Polska (936 osob), představují přes čtvrtinu všech zahraničních návštěvníků. Na druhém místě jsou Němci (718 osob), u kterých jde o nárůst (oproti 665 osobám v minulém roce) a posun na druhou příčku. Místo třetí obsadili turisté z Velké Británie (683 osob). Do této kategorie však spadá velké množství osob, které mluví anglicky. Takže mezi ně můžeme zařadit i občany USA, Austrálie, Nového Zélandu a další. Velký propad zaznamenali Nizozemci, kterých letos přijelo jenom 429. Zato v minulém roce to bylo 985 návštěv z Nizozemského království.

Zahraniční hosté
Za zmínku stojí i kategorie „Ostatní" s počtem 232 osob. Zde mají největší zastoupení Maďaři, Španělé, Izraelci a Litevci. Ale můžeme zde najít i turisty z „exotických" zemí. Příkladem jsou: Čína, Saúdská Arábie, Korea (pochopitelně ta Jižní), Indie, nebo Japonsko. Pod správu MIC také patří interaktivní Galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře a kostýmované postavičky Rumcajs s Mankou, kteří v letních měsících korzují městem. Celková návštěvnost za letní sezonu činila 14 575 platících návštěvníků. Děti do tří let a ZTP mají vstup zdarma. Za stejné období minulého roku bylo zaznamenáno 13 946 prodaných vstupenek. Jde tedy o meziroční růst o více než 600 osob.    (jš, kov)