„Okna se už skutečně nacházela v havarijním stavu. Hrozilo velké nebezpečí, že vypadnou a někoho vážně zraní. Během posledních deseti let se to dokonce stalo hned dvakrát. Na vinně byl samozřejmě také silný vítr, ale bylo štěstí, že se v blízkosti kostela nikdo nenacházel. Následky mohly být tragické," vysvětluje starosta Tomáš Komárek. Nyní mají část prosklených výplní v rukou restaurátoři, kteří opraví nejen dřevěné rámy, ale také dojde k renovaci vitráží.

KOMPLIKACE

O jejich rekonstrukci přitom Mlázovice usilovaly dlouhých osm let. „Původně jsme mysleli, že okna opravíme z našeho rozpočtu, ale nakonec jsme zjistili, že bychom to finančně nezvládli. Proto jsme před šesti lety podali první žádost o dotaci, kterou se nám podařilo získat až nyní," objasnil nám důvod, proč okna nebyla opravena dříve. První etapa, která se týká pouze části oken, vyjde odhadem na půl milionu. Druhá část bude řešit zbývající okna, dveře a další stavební výplně.

Naplánována je na příští rok a rozpočet je stejný jako u první etapy, tedy půl milion korun. Královéhradecký kraj poskytl radnici dotaci ve výši dvě stě tisíc korun, zbytek musí Mlázovice uhradit ze svého rozpočtu. První část by měla být dokončena během podzimu.

STARONOVÝ CIFERNÍK

Kromě oken se kostel také může těšit na staronové hodiny, které by měly nahradit stávající nefunkční časový ukazatel.

„Na kostele se nachází stále původní, u kterého si ani netroufnu odhadnout stáří. Příští rok bychom sem rádi nechali nainstalovat hodiny z radnice, které nahradí nový stroj," řekl nám Tomáš Komárek.
Radniční hodiny městys vymění pro nefunkční odbíjení.