„Školka už je nejen kapacitně nevyhovující, ale nesplňuje už ani hygienické požadavky. Proto je nutné situaci řešit," objasnil starosta Zdeněk Rajm.

Vzhledem k tomu, že se jedná o velkou investiční akci, kde jsou náklady odhadovány na zhruba deset milionů, podala obec na začátku dubna na správu fondu životního prostředí žádost o dotaci, která byla podle dostupných informací schválena. „Zatím to nemáme oficiálně, ale podle posledních zpráv, které máme, nám bylo vyhověno. Jasno bychom měli mít do konce listopadu," věří starosta v kladné vyřízení žádosti.

Školka vyroste v areálu základní školy a bude splňovat již všechny hygienické a bezpečnostní normy. Její kapacita bude čtyřicet dva míst, což by mělo stačit na pokrytí požadavků místních rodičů, ale i rodičů z okolních spádových obcí. 

Jedná se také o prodloužení otevírací doby školky, a to až do půl páté.
Pokud Chomutice dotaci získají, stavět chtějí začít příští rok na jaře. „Předpokládáme, že přes zimu vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele stavby a zhruba na jaře 2017 proběhne realizace. Pokud by šlo vše podle plánu a nedojde k žádnému prodlení a komplikacím, tak by nová školka mohla být otevřena už v září příštího roku," představuje plány starosta Zdeněk Rajm.

NOVÁ BUDOVA

Místo, na kterém nová školka bude stát, je klidnější a i bezpečnější. „Nachází se dále od hlavních komunikací, takže by tam děti měly mít větší klid," vyzdvihuje jednu z výhod, jenž nová budova nabídne, starosta.

Mateřinka bude mít dvě třídy po jednadvaceti dětech. Součástí projektu je i samostatná zahrada, kterou od sousední základní školy bude dělit plot. Náklady na její vybudování pokryje z devadesáti procent dotace. Zbytek uhradí obec ze svého rozpočtu.