Krouhané zelí se musí tentýž den naložit. Nabízejí i kapustu a pekingské zelí z vlastní produkce a na doplnění sortimentu celer, cibuli a mrkev. Kysané i hlávkové zelí jsou v nabídce celoročně. Ukončení tradičního prodeje dobrovodského krouhaného zelí se letos předpokládá k 9. listopadu.

Je právě sezóna václavek, tak mykolog Bedřich Doležala radí našim čtenářům. Václavky jsou tvrdé houby, proto se musí 20 minut povařit. Sterilizují se 20 – 25 minut při teplotě 80 – 100 stupňů Celsia. K zavařování můžete použít Deko. Odborník nám přinesl také recept. Potřebujete k němu 600 g václavek, 100 g sádla, kmín, 1 cibuli a sůl. Postup: rozehřejte sádlo, přidejte špetku kmínu, nakrájenou cibuli, kterou nechte zesklovatět. Očištěné houby nakrájejte na menší kousky, přidejte k cibuli, osolte a poduste do měkka zhruba 20 minut. Václavka je mírně jedovatá houba, proto tento postup při zpracování opravdu dodržujte!

Potřeby na zavařování:
V obchodním domě Kaufland na autobusovém nádraží nemají sklenice a víčka na zavařování. Kdo potřebuje Deko, sežene ho zde za 2,90 Kč, cukr krupici i krystal mají za 22,90, ocet za 7,90 Kč. V OD Lidl v Riegrově ulici koupíte cukr krystal i krupici za 23,90, ocet za 7,90. Sklenice ani Deko zde nemají. Klasická víčka na zavařování nabízejí v Praktiku, 0,7 – 20 ks za 40 Kč, 0,3 – 20 ks za 37 Kč. Deset sklenic 0,37 pořídíte v ceně 10 Kč za kus, větší 720 ml v balení po osmi kusech za 8 Kč/ks. Elektrický zavařovací hrnec je k dostání v prodejně Elektro na Žižkově náměstí v cenovém rozpětí 2000 – 2999 Kč.