„Chybí mi rady z malotřídek. Já mám na starosti sedm žáků a tři předškoláky. Na internetu jsem narazila na ředitele zdejší školy Miloše Novotného, on okamžitě zareagoval, byl velmi ochotný, radil mi. Nevěděla jsem, že když učím děti pohromadě, jestli je například nezatěžuje, když poslouchají látku pro další ročníky. Pan ředitel mě ale přesvědčil, že tomu tak není," vysvětluje žena, která děti vzdělává každou sobotu.

Vše je na bázi dobrovolnosti. Domnívá se, že zajištění vzdělávání českých dětí v českých školách v zahraničí je velkým problémem, ale už se prý blýská na lepší časy. „Konzultovali jsme didaktické věci, zkušenosti s vyjmenovanými slovy, čtení s porozuměním, mluvili jsme o výuce tiskacím písmem. Fascinuje mě, že naše děti se v Itálii učí ve svém volném čase a pedagogové je vzdělávají zdarma," upozornil Miloš Novotný.

Návštěva viditelně potěšila zdejší školáky, kteří Helenu Schwarcovou zasypali řadou otázek. Zajímali je, jak dlouhé mají Italové prázdniny, zda musí psát domácí úkoly, jestli mají pravidelnou školní docházku. Snažili se osvojit italská slovíčka, nakonec v cizí řeči i počítali.