„Ačkoliv se v Královéhradeckém kraji epidemie covidu-19 stále šíří druhým nejpomalejším tempem v republice, množství nových případů dennodenně přibývá a s nimi také lidí, kteří potřebují pomoc zdravotníků. V nemocnicích v regionu jsou v souvislosti s covidem hospitalizovány zhruba dvě desítky pacientů, což je asi dvojnásobek oproti předchozím týdnům. Z důvodu zamezení dalšího zvýšení zátěže proto nemocnice postupně přijímají protiepidemická opatření," informoval v neděli hejtman Martin Červíček (ODS).

V domovech pro seniory je zatím situace klidná

Přestože epidemie koronaviru v kraji sílí, situace v domovech pro seniory, je stabilizovaná. V tuto chvíli zařízení nepřistupují k omezení návštěv, platí zde ale režimová opatření, jako například důsledné dodržování nošení respirátorů a testování na covid-19. Aktuálně žádný z klientů domovů pro seniory není covid pozitivní a žádné zařízení není v karanténě. Očkováno proti covidu-19 je 88 procent klientů domovů, většina z nich má navíc zájem o posilující dávku vakcíny.

Jičínská nemocnice na konci tohoto týdne podle jeho informací hospitalizovala už pět pacientů s covidem-19, a od pondělí 1. listopadu proto omezí návštěvy na všech lůžkových odděleních.

Ostatní krajské nemocnice zatím návštěvy neomezí. Situaci ale průběžně vyhodnocujeme a s ohledem na vývoj epidemie případně přistoupíme k dalším opatřením.

Omezení návštěv jičínská nemocnice zavádí i z důvodu zvyšujícího rizika nákazy na Jičínsku, kdy v okresu stoupl sedmidenní nárůst nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel nad celokrajský průměr, který aktuálně činí 124,9. Aktuální celorepublikový průměr je 312.

Ilustrační foto
Pandemie opět sílí a zájem o očkování rychle roste. Nejen na Hradecku

Za posledních sedm dnů testy v regionu prokázaly 688 nových případů nákazy, týden před tím za stejnou dobu potvrdily 374 případů. Zákaz návštěv platí kromě Jičína i v nemocnici v Novém Bydžově, která formálně spadá právě pod jičínské zařízení.

V regionu je aktuálně k dispozici 50 covidových lůžek a v případě potřeby budou nemocnice jejich počty navyšovat. Nemocnice jsou také připravené při zhoršení situace a zvýšení zátěže aktivovat covidová oddělení.