Problematická situace s nedostatkem zdravotních sester vygradovala minulé pondělí v nemocnici v Trutnově, kde museli uzavřít jednu stanici interny s dvaceti lůžky.

„Není možné sestavit služby sester, které by pečovaly o pacienty. Interna je oddělení s největší porcí přesčasových hodin a situace je neúnosná. Potřebujeme nabrat minimálně tři zdravotní sestry,“ vysvětlil dočasné uzavření části interny ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka. Během týdne se jim podařilo se situací výrazně zahýbat a problém směřuje k vyřešení.

KOLIK CHYBÍ SESTER
Hradec Králové 20
Trutnov 8
Jičín 8
Náchod 10
Rychnov nad Kněžnou 15
Dvůr Králové nad Labem 2

DLOUHODOBĚ NA HRANĚ
Trutnovský špitál není jediný, kterému chybí personál. V Rychnově nad Kněžnou je již dva roky uzavřena část interny, chybí tam devět sester. Lůžka omezili na chirurgii v Náchodě i na LDN v Jaroměři. Ani v dalších městech není situace růžová. Sestry a lékaři chybí všude. „Nejhůře jsou na tom interny, chirurgie a neurologie, kde je péče o pacienty náročnější fyzicky i psychicky a ne každý chce na tato oddělení jít,“ řekla Magdaléna Doležalová z krajského zdravotnického holdingu.

„Na některých odděleních je situace dlouhodobě na hraně, což obnáší větší zatížení stávajícího personálu a problémy při sestavování služeb,“ připustila mluvčí holdingu, který má pod sebou nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové a Rychnově nad Kněžnou.

Trutnovské nemocnice dočasně uzavřela jednu stanici interního oddělení, potřebuje nabrat minimálně tři zdravotní sestry.
Trutnovská nemocnice uzavřela část interního oddělení, chybí jí sestry

„Problém s nedostatkem zdravotnického personálu je v celé republice. V porovnání s jinými zdravotnickými zařízeními jsme na tom v personální oblasti lépe, hledáme zhruba dvě desítky zdravotních sester. Neustále aktivně pracujeme na náboru zaměstnanců a spolupracujeme se vzdělávacími institucemi,“ objasnil situaci ve Fakultní nemocnici Hradec Králové mluvčí Jakub Sochor.

NOVÁČKY LANAŘÍ UŽ NA ŠKOLÁCH
V Nemocnici Vrchlabí, kterou vlastní společnost Penta Hospitals, je personální situace dlouhodobě stabilizovaná. „Ve všech odděleních nemocnice se stav zdravotního personálu pohybuje nad minimem vyžadovaným zdravotními pojišťovnami a případné nenadálé výpadky jsme schopni operativně vykrýt zdravotníky z ostatních námi provozovaných nemocnic. Vedle toho ale stále hledáme nové zaměstnance v souvislosti s našimi rozvojovými projekty,“ vyjádřila se Lenka Holá, mluvčí Penta Hospitals.

KOLIK CHYBÍ LÉKAŘŮ
Hradec Králové 6
Trutnov 15
Jičín 4
Náchod 12
Rychnov nad Kněžnou 7
Dvůr Králové 2

Nové pracovníky se snaží získávat již na školách. „Zároveň dáváme o sobě vědět na trhu práce, aby ti, kdo třeba uvažují o změně zaměstnavatele věděli, že tu je moderní a silná zdravotnická skupina, která se chce rozšiřovat a hledá nové lidi. Mnoho lidí rovněž láká umístění nemocnice v blízkosti horských středisek. Naše předsunuté traumatologické pracoviště Medical Point navíc funguje přímo v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Personální politika a spokojenost našich zaměstnanců je jednou z našich hlavní priorit. Zdravotním sestrám jsme naposledy zvyšovali mzdy na konci minulého roku,“ dodala mluvčí Penty Hospitals, majitele vrchlabské nemocnice.

NASTUPUJÍ UKRAJINKY
V okresních městech vidí jako jedno z možných řešení angažování zahraničních zaměstnanců. „Zaměřili jsme se na Ukrajinu. Holding pořádal koncem minulého roku jazykový kurz, ve kterém bylo dvanáct budoucích zaměstnanců. Ti nyní čekají na vyřízení veškerých pracovních povolení a sestry by měly postupně nastoupit do Náchoda 4, Trutnova 4 a Rychnova 4,“ sdělila mluvčí krajského zdravotnického holdingu Magdaléna Doležalová.

Od poloviny ledna běží nový kurz, ve kterém studuje dalších dvanáct sester. „Jejich zařazení zatím není domluveno, nicméně byly již předem vybírány podle své praxe. Většinou se jedná o ženy s dlouholetou praxí a potřebným zaměřením, které v nemocnicích nejvíce chybí,“ dodala Doležalová.

Od minulého pondělí se výrazně pohnula situace v Trutnově. Plné otevření interny se předpokládá na přelomu února a března, kdy mají nastoupit dvě nové sestry a další tři z Ukrajiny. Prošly koncem roku intenzivním jazykovým kurzem, který pro ně holding pořádal.

STIPENDIA PŘES NADAČNÍ FONDY
Další cestu, kterou se kraj ubírá, představují stipendijní programy. Loni do nich investoval pět milionů korun. „Mají nalákat studenty zdravotnických škol do okresních nemocnic. Peníze poputují studentům skrz nadační fondy měst, které vznikly při nemocnicích. Studenti mohou získat až 80 tisíc korun, pokud se zaváží pracovat pro nemocnici minimálně tři roky,“ řekl náměstek hejtmana Aleš Cabicar.

V Jičíně byl už stipendijní program vypsaný, v Trutnově a Náchodě se chystá v nejbližších týdnech. Kraj letos podpoří přes nadační fondy také nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou. Fondy nebudou získávat finance jen od Královéhradeckého kraje. Přispívat do nich budou jak města, tak i lokální organizace.

Výtěžek z plesu pro fond i charitu.
Výtěžek z plesu pro fond i charitu

JEDNORÁZOVĚ 60 AŽ 80 TISÍC
O stipendia můžou žádat studenti středních a vyšších odborných zdravotnických škol a absolventi vysokých škol v oborech všeobecná, praktická i dětská sestra a fyzioterapie či porodní asistentka. Studenti by mohli jednorázově získat příspěvek na studia 60 až 80 tisíc korun. Podmínkou bude, že se po úspěšném ukončení studia zavážou v nemocnicích pracovat po dobu minimálně tří let.

„Podobný stipendijní program se nám již velmi osvědčil pro motivování čerstvých absolventů lékařských fakult. Podařilo se nám takto získat již 50 lékařů, dalších 40 se nám přihlásilo loni. Nyní chceme podobnou cestou oslovit i nelékařské zdravotnické pracovníky. Věřím, že se projekt dotáhne, bude úspěšný a pomůže nám personálně stabilizovat některá oddělení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

V letošním roce také pokračuje projekt Studuj na zdrávce. Láká školáky ZŠ ke studiu zdravotnictví. Jsou do něj zapojeny dvě krajské zdravotnické školy, v Trutnově a Hradci Králové.

Virtuální realita na trutnovské zdrávce.
Na pitevnu nemusí. Postačí jim virtuální realita