Co je bioodpad:
slupky z ovoce a zeleniny,
větve,
tráva nebo rostlinný odpad z kuchyní

Duben je za dveřmi a Deník oslovil starosty malých obcí jak se s novou povinností vyrovnali. Některé vesnice mohou mít s vyhláškou problém, v řadě měst ale sběr už několik let funguje prostřednictvím sběrných dvorů, které malým vesnicím chybí. Zjistili jsme, že někde zatím nemají likvidaci bioodpadu dořešenu. Snažili se využít možnosti spolupráce se zemědělci, na jejíž výhodnost odkazovala legislativa. Farmáři ale bioodpad do bioplynek nechtějí.

„Nepřichází v úvahu. Jsme zemědělskou bioplynkou, která zpracovává celoročně stejnou skladbu vstupní masy, takže změna složení je pro nás nepřípustná," vysvětluje nám Jaroslav Glos ze Zemědělské a.s. Radim. Obává se i toho, pokud by obec svážela bioodpad na hnojiště. „Vím, jací jsou lidé. Nahází tam všechno, co jim přijde pod ruku," zavrhuje možnou spolupráci.

Obcím vyšel vstříc Státní fond životního prostředí, kde mohly požádat o dotace na různé druhy kontejnerů, hnědé či šedé popelnice či vybavení pro kompostárny a sběrné dvory.

„Možnosti jsme nevyužili. Přihlíželi jsme k vlastním. Protože do kompostárny v Pátku u Poděbrad odvážíme vlastními kontejnery kal z čistírny, budeme stejnou cestou likvidovat i bioodpad," vysvětluje starosta Dětenic Radomír Vališka. Obec počítá s minimálními náklady.

„Lidem rozdáme rozložitelné pytle, do kterých budou odpad ukládat. Svoz zajistíme každou neděli," popisuje starosta. V příštím týdnu obdrží místní informativní brožurku, kde budou s novinkou seznámeni.

Volanice zatím nemají separaci dořešenu. „Zřejmě využijeme plato za obcí, kam budou lidé svážet odpad, který budeme kompostovat. Využili jsme možnosti čerpání dotace a požádali o kontejnerovou multikáru a kompostéry. Pokud podporu nezískáme, nic pořizovat nebudeme," popisuje starostka Kateřina Kosinová.
Dotaci na kompostéry chtěli využít i v Tuři. „Chceme kompostéry do domácností, ale pořídíme je z vlastních zdrojů, protože dotace by si vyžádala naši půlmilionovou spoluúčast, což je pro nás nemyslitelné," nastiňuje starosta Martin Řehák.

Obec pořídí jednak kompostéry, které získají domácnosti zdarma, pak zajistí dvakrát ročně svoz pomocí velkoobjemových kontejnerů. „Jinak hodnotíme nařízení v malých obcích jako naprosto nesmyslné. Lidé si zbytky sami likvidují, mi například trávu mulčujeme. Už jsme o tom jednali i se starosty okolních obcí a prostřednictvím Místní akční skupiny Otevřené zahrady Jičínska budeme apelovat na vládu, aby ve vyhlášce zohlednila právě malé obce," seznamuje se záměrem.