Od pondělí si mohou Jičíňané všimnout nápadné červené budky stojící za kostelem sv. Jakuba. Takzvanou Dušebudku zde postavil jičínský tým organizace Péče o duševní zdraví ve spolupráci s Valdštejnským imagináriem. Psychologických a poradenských služeb odborníků budou moci zájemci využít celý týden.

V sobotu večer pak akci završí Svatojánská slavnost pořádaná ve Valdštejnské lodžii. "Nyní, více než kdy jindy, bychom rádi propojili kulturu s tématem duševního zdraví. Cílem akce je probudit zájem a emoce obyvatel města Jičína i přilehlého regionu, a to prostřednictvím kulturního zážitku, který je teď vzácný," uvedli pořadatelé.

Netradiční průvod dua Notochod zahájil v pondělí odpoledne 10. ročník Svátku hudby.
VIDEO: Konečně město plné lidí a akcí. Jičín ovládl Svátek hudby

Finance pro uspořádání akce získali pořadatelé kampaní na Hithitu. K pondělí 21. června se jim podařilo vybrat téměř 75 tisíc korun. Akce cílí na propojení sociálních služeb s kulturou v nelehké době, kdy se lidem dlouhou dobu ani jednoho nedostávalo. V Dušebudce se mohou zájemci vypovídat ze svých trápení, případně požádat o radu. K dispozici bude do pátku 25. června vždy od 14:00 do 18:00.