Už při příchodu na muzejní nádvoří zámku mnozí cítili, že tentokrát je něco jinak. A to doslova. Nádvořím se linula podivná vůně, jakoby se někde něco připálilo. To muzejnice připravovaly placky podle pravěké receptury - hrubě semletá mouka, trocha vody a šup s těstem na oheň. V tomto případě tedy z bezpečnostních důvodů pouze na elektrický vařič, ale výsledek byl velmi podobný.

K dochucení připravený med, oříšky, maliny nebo tvaroh s petrželí. I takováhle drobnost potěší a někteří se u stolu otočili hned několikrát. Pro dospělé byly připravené odborné přednášky, které objasnily, jak je to vlastně s těmi poklady v archeologii. Velký ohlas sklidila také módní přehlídka pravěkých a středověkých oděvů.

Věděli jste například, že kalhoty jako první začali nosit Keltové? Jičínští archeologové si v poslední době připsali na konto několik velmi významných nálezů, které představili veřejnosti malou výstavou. Dětští návštěvníci mezitím trávili čas na textilním workshopu, kde zkoušeli různé techniky tkaní. Muzejní herna se proměnila v malou kavárnu, kde bylo možné si za kytarového doprovodu Viktora Palíška vychutnat čerstvě upraženou kávu a drobné občerstvení opět podle pravěkých či středověkých receptur. Akce, která se konala v rámci Mezinárodního dne archeologie, ukázala, že tato věda je mnohem víc, než jen šťourání se v hlíně.

Kopidlenský kvítek 2019
VIDEO, FOTO: Kopidlenský kvítek opět na výbornou