O nálezu jsme informovali v sobotním vydání Deníku. V neděli se dobrovolný strážce vydal na další průzkum chráněné oblasti.

„V lokalitě Babinec jsem objevil další čtyři sprejerské nápisy a ve frekventovaných úsecích šest rytin do pískovce,“ popisuje Zeman nálezy.

„Je to poprvé, co byly skály takto zdevastovány. Echo jsem dostal od horolezců,“ pokračuje naštvaný Zeman.

Petr Kořínek ze správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj, do jehož kompetence Prachovské skály spadají, nastiňuje. „Všechno zdokumentujeme, oslovíme geology, zda půjde nápis odstranit aniž by došlo k narušení skal,“ vysvětluje.

Vzhledem k tomu, že půjde v rámci ochrany přírody zřejmě o přestupek, správci nezvažují podání trestního oznámení. Po viníkovi nápisů ale intenzivně pátrají a žádají o pomoc i veřejnost.

Lokalita Babinec, kde je masiv poškozen pěti malbami, je mimo návštěvní okruh. Vrypy do pískovce se ovšem objevily například u Myší díry. Petr tady vyjevil svou lásku k Aničce, ale to mohl rozhodně vyjádřit tisíci jinými způsoby a ne ničením vzácného masivu. Přitom na zákaz rýt do skal pamatuje zákon a upozorňuje provozní řád lokality.

Problém s poškozením skal vrypy řeší i na Turnovsku. Nejhůře postiženou oblastí je přírodní rezervace Příhrazské skály a tamní zbytky skalního hradu Drábské světničky.

Prachovské skály jsou skalní uskupení pískovcových útvarů různých tvarů, rozkládající se zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína. Jde o přírodní rezervaci, která je součástí CHKO Český ráj a oblíbeným cílem turistů. Vznikly v období druhohor jako usazeniny na okraji moře.

V současné době tu dohlížejí na pořádek a chování návštěvníků dobrovolní strážci přírody, kteří vykonávají dohled po své pracovní době. Možná by si ale rezervace zasloužila vzhledem k návštěvnosti (sto tisíc návštěvníků za sezonu) a k rozloze 261 hektarů strážce na plný úvazek.

V Prachovských skalách řádili sprejeři, poškodili miliony let starý pískovcový masiv.
Sprejeři poničili v Prachovských skalách miliony let starý pískovcový masiv