Suroviny: květy černého bezu, hladká mouka, špetka soli, lžička kurkumy, olej

Nejdůležitější na tomto receptu je procházka přírodou za krásného počasí, kde cestou nasbíráme několik květů černého bezu s delší stopkou. Doma je poté omyjeme a připravíme si řídké těstíčko (podobné palačinkovému), ve kterém je budeme namáčet. Smícháme tedy hladkou mouku s vodou, přidáme špetku soli a lžičku kurkumy (ta nám dodává energii, čistí krev a neutralizuje jedy v těle).

Promícháme a postupně v něm květy namáčíme. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s brambory. Nejedná se o jídlo pro každý den, ale jednou za rok mít na talíři velmi staré tradiční jídlo ze staročeské kuchyně, je příjemná změna. Naši předkové chytře zásobili své tělo přírodní silou, kterou v sobě černý bez ukrývá.   Jiřina Dousková