Do oslav jara se zapojuje doslova celé město - různé organizace a spolky, aby ukázaly něco málo ze své celoroční činnosti. Valdštejnovo náměstí zase bude patřit ukázkám složek integrovaného záchranného systému a soutěži Jičínský hasič přežívá.

Tak jako každým rokem bude i letos centrum města plné života v rámci oslav prvního máje. Zámecký park se u příležitosti 50. výročí loupežníka Rumcajse promění v pohádkový les Řáholec. Pro děti budou připraveny různé soutěže a mohou se nejen ony těšit na pohádky a koncerty. Na arkádovém nádvoří zámku se zase představí jičínské neziskovky, které budou mít připraveny každá svůj program – některé napečou, s jinými si popovídáte o jejich aktivitách či si na vlastní kůži vyzkoušíte, jaké to je žít s nějakou „tělesnou či mentální nevýhodou". Lipovou alejí se zase můžete svézt koňským spřežením až do tajemné Lodžie, nebo můžete zajít do blízkého Aquacentra, které nabízí pro děti výhodné celodenní vstupné s malým dárečkem. Bezplatně lze využít i sportoviště na Novém Městě u ZŠ Poděbradova.

Biograf Český ráj má ve svém dočasném působišti v Kulturním domě ve Valdicích otevřeno od 16.45 a uvede animovaný film Balerína. Návštěvníky vítají v tento den i v Muzeu hry, Rumcajsově světě Radka Pilaře nebo v židovské synagoze. Zajít také můžete i na tradiční Dvorkovou slavnost do Rumcajsovy ševcovny. „V rámci akce připomeneme i Rumcajsovo výročí – sám loupežník se svojí ženou Mankou pokřtí speciální Rumcajsovské magnetky a naše infocentrum uspořádá Loupežnický výprodej, kde si návštěvníci mohou zakoupit různé upomínkové předměty. Do města zveme také všechny pouliční umělce, aby oživili nejen centrum města. Ti se mohou přihlásit právě v našem infocentru," zve za hlavní pořadatele, Kulturní zařízení města Jičína, jejich ředitel Bc. Pavel Nožička. Na Žižkově náměstí se pak milovníci rychlých motocyklů mohou pokochat výstavou historických závodních speciálů.

Valdštejnovo náměstí bude patřit opět místním hasičům. Oproti předchozím letům se spolu s nimi představí celý integrovaný záchranný systém - Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba. Společně s jednotkou Hasičského záchranného sboru Jičín ukážou přítomným od 10 hodin koordinaci a spolupráci při simulovaném zásahu, kterým bude dopravní nehoda. Diváci tak uvidí vyprošťování lidí z havarovaných vozidel vč. stříhání automobilů, první pomoci atd.

Od 11 hodin pak začne soutěž profesionálních a dobrovolných hasičů s názvem Jičínský hasič přežívá. „Soutěž o nejzdatnějšího hasiče pořádáme spolu s Hasičským sportovním klubem Jičín již potřetí. Jedná se o celorepublikovou akci, kam se hlásí jak profesionálové, tak dobrovolní hasiči a dokonce i ženy. Fandit jim můžete při simulaci zásahové činnosti - soutěží se ve dvou drahách, kdy má divák možnost sledovat a srovnávat výkony obou závodníků najednou. Ti běží v zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže. Každý závodník musí překonat překážky (lešení), pak provede 60 úderů kladivem v tzv. hammer boxu, přenese dva dvacetikilové barely a 80kg figurínu atd. Je to dynamický sport, ti nejlepší zvládnou trať absolvovat za necelé 2 a půl minuty. Určitě to bude zajímavá podívaná," zve na akci ředitel územního odboru HZS Jičín plk. PhDr. Libor Zikeš Ph.D. Vítězům budou ceny předány okolo 15. hodiny. Po celou dobu bude na Valdštejnově náměstí přistavena zásahová technika hasičů, policistů a zdravotníků, v neposlední řadě i historická technika SDH města Jičína.