Jedna z učeben byla věnována retro škole. Ke zhlédnutí zde byly staré učebnice, školní pomůcky, přibližně sto let stará školní lavice nebo staré fotografie. Den otevřených dveří si nenechala ujít ani Jaroslava Mazánková, za svobodna Bičíková, která před pětačtyřiceti lety školu navštěvovala. Při prohlížení starých fotek měla v očích slzy dojetí.

„Před čtyřiceti pěti lety jsem akorát chodila do deváté třídy. Od té doby jsem tu nebyla a musím přiznat, že se mi vybavuje spousta krásných vzpomínek," říká s úsměvem J. Mazánková a dodává, že byla nesmírně šťastná, když se o této akci dozvěděla. „Neměla jsem ani tušení, že se něco takového chystá. Zavolala mi to právě jedna z bývalých spolužaček. Už dlouhá léta bydlím v Trutnově, ale hned jsem věděla, že pokud to jen trochu půjde, pojedu se sem podívat. Jsem tak ráda, že mi to vyšlo," podělila se o svou radost žena, která si dodnes pamatuje nejen jména svých spolužáků, ale i třídních učitelek.

„Stále se se spolužáky scházíme. Teď jsme měli naposledy sraz v létě. Vždycky, když máme sraz, tak se scházíme právě tady před školou, letos jsme se ale sešli u kina. A já koukala na tu budovu a říkala jsem kamarádkám, jak moc bych se chtěla zase jednou podívat dovnitř. Byl to takový můj sen. No a ten se teď splnil. Jsem opravdu nadšená," netají se Jaroslava Mazánková, která byla při vstupu do objektu trochu zaskočená.

„Ten vchod mě trošku zklamal. Myslím si, že je dost zúžený. Byla jsem jak v Jiříkově vidění, ale teď když jsem tady, uvnitř, a našla jsem ty fotky. Já ani nevím, co říct, jakou mám radost. Nelituji, že jsem přijela a moc děkuji všem, kdo tuhle akci připravil," děkuje za tuto jedinečnou příležitost Mazánková a hned nám ukazuje žákovskou knížku, jež patřila její spolužačce. „Byla to jedna z mých nejlepších kamarádek. Zažily jsme spolu spoustu legrace. Je to neuvěřitelné, jaké poklady tady člověk najde."

A jak se škola za čtyřicet pět let podle Jaroslavy Mazánkové změnila? „Vůbec nevím, v které třídě se nacházím. Škola se určitě změnila k lepšímu, je to takové moderní. Třídy mi přijdou teď takové maličké, řekla bych, že dřív nás bylo víc, ale to je asi jenom můj dojem."