Jak nás podrobně informovala zdejší pilná knihovnice Alenka Pospíšilová, česká myslivost se stala v loňském roce oficiálně součástí seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR a v současné době je čekatelkou na přijetí také do seznamu světové organizace UNESCO. „Jako jedna ze dvou zemí na světě máme tyto krásné tradice.

To myslivce zavazuje zvyky nejenom zachovávat, ale povědomí o nich poskytovat široké veřejnosti, hlavně dětem a mladé generaci. Jednou z možností je prezentace myslivosti u příležitosti dne dětí a měsíce myslivosti zábavnou formou her, soutěží a předváděním zajímavých loveckých a mysliveckých aktivit," popisuje zároveň sobotní akci .

Zájem veřejnosti byl nečekaný a pořadatelům ani nestačily kartičky, na kterých měly děti zaznamenány výsledky svého snažení. Musely rozpoznávat stromy podle olistění, zvířecí stopy, absolvovat kvíz a poprat se s řadou sportovních disciplín. Třešničkou na dortu pak byla střelba na cíl. Za každý splněný úkol získaly sladkou odměnu a na konec si po absolvování dílniček odnesly diplom a drobné pozornosti. Navíc je myslivci seznámili se zbraněmi, které používají při lovu a některými trofejemi.

„Záměrem naší akce bylo jednak získat do našich řad mladé, ale především seznamovat veřejnost s tím, co myslivost znamená. Mnoho lidí má totiž zkreslené představy," konstatuje František Kozderka z místního spolku, který má 21 členů. Stav zvěře je prý v revíru dobrý, ale i tady jsou přemnožená divoká prasata.